© Elazığ Günebakış Gazetesi

Başkan Çelik: ‘İlaç Fiyat Farkları, Vatandaşın Cebini Zorluyor’

Başkan Çelik: ‘İlaç Fiyat Farkları, Vatandaşın Cebini Zorluyor’

Elazığ Eczacı Odası Başkanı Uğur Çelik, bölgede artan ilaç fiyat farkları ve ilaçlara erişim sorunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakış Haber’e konuşan Çelik, devletin bu konuda daha etkin politikalar geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Aylin Solmaz

23. Bölge Elazığ Eczacı Odası, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan ve toplamda 272 aktif eczanesi ile 405 eczacısı bulunan bir kamu kurumu niteliğinde bir yapı olarak hizmet veriyor. Çelik, Türkiye’de 56 eczacı odasının bulunduğunu ve bu odaların üst çatı örgütünün Türk Eczacılar Birliği olduğunu belirtti.

Çelik, son yıllarda özellikle dar gelirli vatandaşların ilaç fiyat farkları nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını ifade etti. Asgari ücretli ve yeşil kartlı vatandaşların ilaç fiyat farklarından büyük ölçüde etkilendiğini belirten Çelik, “Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemediği ilaç bedelleri, vatandaşlarımızın cebinden çıkan parayı artırıyor. Özellikle fiyat farkları, en büyük maliyeti oluşturan unsurlardan biri haline gelmiştir” dedi.

İLAÇ FİYAT FARKLARININ AZALTILMASI GEREKİYOR

Devletin, ilaç fiyat farklarını azaltması gerektiğini savunan Başkan  Çelik,  “Bu durum, vatandaşların cebinden daha fazla para çıkmasına sebep oluyor. vatandaşın ilaca ücretsiz kesintisiz ulaşması  gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

YENİ İLAÇ MOLEKÜLLERİNE ERİŞİM SORUNU

Ayrıca, Başkan Çelik, yeni çıkan ilaç moleküllerine Türkiye'nin erişiminin, OECD ülkelerinin ortalamalarının gerisinde kaldığını belirtti. Firmaların, Türkiye’ye ilaç göndermeyi tercih etmediğini ve bunun da ilaç fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktör olduğunu söyledi. 

İLAÇLARIN TİCARİ KAYGILARLA DEĞİL, PROFESYONEL ELLERDE KULLANILMASI GEREKİYOR

Eczacı Odası Başkanı Çelik, ilaçların ticari kaygılarla yapılmaması gerektiğini, ilacın doktor tarafından reçetelenmesi ve eczacı tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı. Dijitalleşme ile birlikte ilaç reklamlarına da dikkat çeken Çelik, “Hangi ilaçların kimler tarafından kullanıldığını bilmediğimiz bu dönemde, ilaçların profesyonel eller tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Çelik, son olarak, ilaç fiyat kararnamesinin günümüz koşullarına göre acilen güncellenmesi gerektiğini ve ilaçlara erişimin her vatandaş için daha ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER