© Elazığ Günebakış Gazetesi

Elektriksiz ve Sussuz Hayvancılık: Üreticiler Çaresiz

Elektriksiz ve Susuz Hayvancılık: Üreticiler Çaresiz

Son yıllarda artan maliyetler ve zorlu yaşam koşulları, hayvancılık sektöründe üreticileri büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Elektrik ve suya bile güçlükle ulaşabilen hayvan yetiştiricileri, artan giderlerle başa çıkmaya çalışıyor.

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Koç ailesi, Şavak Aşireti'ne bağlı Göçer ailesinin fertlerinden biri. Erzurum’un Merkeze Bağlı Üçağaç Köyü’nde yaşayan Kazım Koç ve ailesi, zorlu iklim koşullarında hayvancılıkla uğraşıyor. Kışın dondurucu soğunda, yazın ise kavurucu sıcağında çalışmalarını sürdüren Koç ailesi, mesailerine sabah saat 6’da başlıyor.

"GECESİ VE GÜNDÜZÜ YOK, TATİLİ YOK"

Kazım Koç, hayvancılıkla ilgili mesainin çok yorucu ve zaman alıcı olduğunu belirtiyor. "6’da uyanıyoruz. Akşam 6’ya kadar eve girmiyoruz, hayvanlarla uğraşmaktan. Bu işin gecesi gündüzü yok, tatili yok" diyen Koç, 400 küçükbaş hayvanına ailesiyle birlikte bakıyor. Koç, Haziran ayında Erzurum Dumlu Baba Yaylası’na geçeceklerini ancak zorlu yolculukların ve yaşam koşullarının belini büktüğünü vurguluyor. "Eylül ayında Erzurum’dan Elazığ’a dönüş yolculuğumuz ise tam iki ay sürüyor" diyerek, hayvancılıkla uğraşmanın ne denli meşakkatli bir iş olduğunu ifade ediyor.

YAŞAM KOŞULLARI VE YÜKSEK MALİYETLER

Koç ailesinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, hayvancılıkla ilgili yaşam koşullarının ağır olması. Elektrik ve şebeke suyuna ulaşmakta büyük zorluklar yaşayan Koç ailesi, su ihtiyaçlarını sondajla karşılıyor. Ancak elektrik olmadığı için jeneratörle su çekiyorlar. "Kar olduğu zaman güneş enerjisi de çalışmıyor, akü bitiyor ve elektriksiz kalıyoruz. Telefonu arabada şarj edebiliyoruz. Sadece suya ulaşabilmek için günlük 250 TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor" diyen Kazım Koç, maliyetlerin hızla arttığını belirtiyor.

YÜKSEK MALİYETLER VE GİDERLER

Kazım Koç, hayvancılıkla ilgili giderlerin artmasından şikayetçi. Yem fiyatlarının astronomik derecede yüksek olduğunu, samanın torbasının 5.5 TL, 1 torba yemin 650 TL ve arpanın kilosunun ise 10 TL olduğunu belirtiyor. "Suyu sondaj ile çekiyorum ve bunun için günlük 250 TL harcıyorum. Maliyetler çok yüksek. 6 saatlik yolculuğa 50 bin TL veriyorum, kabul etmiyorlar, saat başı 10 bin TL talep ediyorlar" diyerek, maliyetlerin yetiştiricilerin belini bükmesinin altını çiziyor.

HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN ÜRETİCİLERİN SESİ: ZORLUKLARLA BAŞ ETMEK İMKANSIZ GİBİ GÖRÜNÜYOR

Tüm bu zorluklar, hayvan yetiştiricilerinin işlerini sürdürmelerini giderek daha da zorlaştırıyor. Elektriksiz, susuz ve artan maliyetlerle mücadele etmek, sektördeki üreticiler için giderek dayanılmaz bir hal alıyor. Kazım Koç ve ailesi, bu zorluklar içinde yaşamaya devam ederken, hayvancılıkla uğraşmanın her geçen gün daha büyük bir fedakarlık ve çaba gerektirdiğini vurguluyor.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER