İl Temsilcisi Ersöz: ‘Genç Mühendislerin Geleceği İçin Çalışıyoruz’
GÜNDEMİl Temsilcisi Ersöz: ‘Genç Mühendislerin Geleceği İçin Çalışıyoruz’
Elektrik Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Aydın Ersöz, genç mühendislerin geleceği için sürdürdükleri çalışmaları ve sektördeki zorlukları Bakış Haber’e anlattı.
Haber: Aylin SOLMAZ
Bakış Haber’e konuşan İl Temsilcisi Ersöz, 19 yıllık bir kariyere sahip olduğunu ve üç yıldır İl Temsilciliği görevini yürüttüğünü söyledi.
GENÇ MÜHENDİSLER İÇİN AKTİF ÇALIŞMALAR
Genç mühendislerin yetişmesi için aktif bir şekilde çalıştıklarını belirten Aydın Ersöz. “ . Genç mühendislerimize yönelik aktif çalışmalar yapıyoruz. İlk olarak üniversitelerdeki öğrencilerimizle başladık. Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar üniversiteyle sürekli irtibat halindeyiz. Öğrencilerimizi saha çalışmalarına dahil ediyor, teknik geziler düzenliyoruz. Amacımız, mühendisliğin sadece teoride kalmaması, öğrencilerimizin sahada da deneyim kazanmalarını istiyoruz. Elektrik mühendisliği bir derya deniz. Enerji, yüksek gerilim, zayıf akım… Bizim sektörde hiçbir şey sınırlandırılamaz. Bu yüzden öğrencilerimize, belirli bir alanda uzmanlaşmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
SEKTÖRDEKİ ZORLUKLAR VE DİJİTALLEŞME
mühendislerin projelerine odaklanmak yerine, dağıtım şirketlerinin yüklediği evrak işleriyle uğraştığını ifade eden İl Temsilcisi Ersöz, “Dağıtım şirketleri, mühendislerin yerine evrak işleri yapıyor. Dijitalleşme süreci başladı, ancak bu dijitalleşmenin olumlu ve olumsuz yönleri de var. Mühendisler mühendislikten çok, evrak işleriyle meşgul olmaya başladı. Bu durumla mücadele ediyoruz” diye konuştu.
İŞSİZLİK VE KALİFİYE ELEMAN SORUNU
Üye sayılarının her geçen gün arttığını ancak iş olanağının düşük olduğunu belirten Ersöz, “Elektrik mühendisliği bölümleri her üniversitede açılmaya başladı. Bu kadar fazla mühendis yetişiyor ama sektör, kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Belki de herkesi mühendis yaptık, ama sektörde aslında iyi bir operatör olacak insanı zorla mühendis yaptık. mühendislik diploması almak, işi yapmak için yeterli olmuyor. Kalifiye iş gücü bulamıyoruz. Yeni mezun mühendislerin maaşları, neredeyse asgari ücret seviyesine inmiş durumda” dedi.
TOKİ PROJELERİ VE TECRÜBE SORUNU
Elazığ’daki TOKİ projelerinde çalışan elektrik mühendislerine yönelik tecrübe kriterlerinin de sektördeki önemli sorunlardan biri olduğunu dile getiren Aydın Ersöz. “TOKİ projelerinde 5 yıl tecrübe isteniyor, ancak genç mühendisler nasıl 5 yıl deneyim kazanacak? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu süreyi 2 yıla indirdi ama gerçek sorun, 2 yıl deneyimi olan mühendislerin asgari ücretle bile çalışmıyor olmaları” dedi.
İŞ AHLAKI VE EĞİTİM KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME
Son olarak, mühendislik mesleğinde iş ahlakının önemine değinen Ersöz, “Mühendis demek en kolay yoldan en ucuz maliyetle işi bitirmek demektir. Mühendislik, sorumluluk gerektiren bir meslektir. Bizler Genç mühendislerimize, öğretmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir