Kağıda Yansıyan Ruh: Ressam Karamazı ile Karakalem ile Kömürün Sanatsal Düellosu
GÜNDEMKağıda Yansıyan Ruh: Ressam Karamazı ile Karakalem ile Kömürün Sanatsal Düellosu
Elazığlı ressam Batuhan Karamazı, sanatseverlere ve sanatçılara önemli ipuçları sunarak, karakalem ve kömür çalışmalarının arasındaki ince farkları detaylı bir şekilde açıkladı.
Bakış Haber’e konuşan Karamazı, bu tekniklerin duygu ve hissiyatı nasıl yansıttığına dair ipuçları vererek, sanat dünyasında merak edilen soruları yanıtladı.
Haber: Aylin Solmaz
Ressam Karamazı, karakalem ve kömür çalışmalarının teknik ve estetik açıdan çok farklı iki alan olduğunu vurguladı. Kömür çalışmalarının, toz şeklinde fırça yardımıyla yapıldığını belirten Karamazı, "Kömür çalışmasında belli bir süre sonra nem ve rutubet nedeniyle bozulmalar meydana gelebilir. Ancak karakalem çalışmalarında, kağıtta kırılma olmadığı sürece bir bozulma söz konusu değildir" diye konuştu.
KARAKALEM ÇALIŞMASI KÖMÜR ÇALIŞMALARINA GÖRE DAHA ZOR VE ZAHMETLİDİR
Karamazı, kömürle yapılan çalışmaların kalıcılığının kullanılan malzemeye bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekti.
Ressam Karamazı; "Kömür çalışmasında kullanılan malzemeye göre işçilik ve amatörlük açısından daha uygun fiyatlar uygulanabilir. Ancak karakalem çalışması, detaylara ve işleme gerektirdiği için daha uzun sürebilir" ifadelerini kullandı. Kömür çalışmalarının, kullanılan malzeme yüzünden daha kısa süreli olabileceğini belirten sanatçı, "Fiksatif ya da saç spreyi gibi spreyler kullanıldığında, çerçeve yapıldığında kömür, cama yapışabilir. Oysa karakalem çalışmasına sprey sıkılmasına gerek yoktur ve kalıcılığını uzun yıllar korur" ifadelerini kullandı.
KARAKALEM ÇALIŞMALARINDA DUYGU VE HİSSİYATIN ETKİSİ
Karamazı, karakalemle yapılan çalışmaların daha fazla duygu ve hissiyat barındırdığını belirtti. Ressam Karamazı; "Karakalem çalışmasında sanatçı, tonlama ve ışık-gölge efektleriyle derinlik yaratabilir. Işık ve gölgeye dayalı anatomi ve hacim oluşturma açısından karakalem daha etkili bir yöntemdir. Karakalemde doku çalışmaları çok daha belirgindir ve istenilen düzeyde yapılabilir" dedi.
Kömür çalışmalarının ise sınırlı tonlama ve doku imkanı sunduğunu belirten Karamazı, "Kömürle yapılan çalışmalar mekanik bir etkiye sahipken, karakalem çalışmaları daha duygusal ve hissiyatlıdır. Sanatçının ruhunu kağıda aktarabileceği alan daha geniştir" diye konuştu.
TEKNİK VE SANATSAL FARKLAR
Karamazı, kömür çalışmalarında tekniğin sınırlarının sanatçının hislerini tam olarak yansıtmasına engel olduğunu söyledi. "Kömür tekniği, sanatsal ifadeyi sınırlı bir şekilde sunarken, karakalem daha geniş bir tonlama ve geçiş imkânı sunarak sanatçının duygu dünyasını tam anlamıyla yansıtmaya olanak tanır" dedi.
Karamazı’nın açıklamalarına göre, karakalemle yapılan her eser kendine özgü bir yapıya sahipken, kömür çalışmalarında bu özgünlükten yoksun kalınabiliyor.
Ressam Karamazı"Kömürle yapılan çalışmalar daha çok teknikle ilgili olurken, karakalem ise sanatçının içsel dünyasını dışa vurduğu bir mecra haline gelir" diyerek, her iki tekniğin sanat dünyasında nasıl farklı izler bıraktığına dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir