© Elazığ Günebakış Gazetesi

MEB’den Özel Okullara Hayali Not Operasyonu

MEB’den Özel Okullara Hayali Not Operasyonu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda yürütülen kapsamlı denetimler sonucunda, hayali notlarla mezun edilen 403 öğrencinin diplomasının iptal edildiğini açıkladı. 2023-2024 eğitim-öğretim yılına ilişkin yapılan incelemelerde, usulsüz not ve diploma uygulamaları ile eğitim sistemini suistimal eden birçok özel okul tespit edildi.

USULSÜZ MEZUNİYET VE NOT SKANDALI

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, denetimlerde örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını taşımayan, okula düzenli devam etmeyen, ancak gerçek dışı notlarla mezun edilen öğrenciler tespit edildi. Bu kapsamda sadece diploması iptal edilen 403 öğrenciyle sınırlı kalınmadı; ayrıca 398 öğrenci de bir önceki sınıfa çekilerek başarısız sayıldı.

SINAVSIZ NOT, DEVAMSIZLIK GİZLEME VE “HAYALET SINIFLAR”

Yapılan denetimlerde, bazı öğrencilerin sınavlara hiç katılmadığı halde not verildiği, devamsızlık bilgilerinin sistemde yer almadığı, eğitim süreçlerinin ise mevzuata aykırı şekilde yürütüldüğü ortaya çıktı. Özellikle ortaokul ve lise düzeyinde, fiilen eğitime katılmayan birçok öğrencinin diplomaya kavuşturulduğu belirlendi.

En dikkat çeken bulgulardan biri ise, bazı özel okullarda oluşturulan ve hiç öğrenci bulunmayan, ancak mezuniyet sürecini manipüle etmek için kullanılan “hayalet sınıflar” oldu.

6 ÖZEL OKUL KAPATILDI

Soruşturma kapsamında, mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen 6 özel okulun faaliyet izni iptal edildi. Bu okullar tamamen kapatılırken, sorumlular hakkında adli ve idari işlemler başlatıldı.

BAKANLIKTAN NET MESAJ: DENETİMLER SÜRECEK

Milli Eğitim Bakanlığı, özel öğretim kurumlarına yönelik denetimlerin artarak süreceğini vurguladı. Eğitimde fırsat eşitliği ve adaletin sağlanması amacıyla, tespit edilen her türlü usulsüzlüğe karşı işlem yapılacağının altı çizildi.

Ayrıca, diplomaları iptal edilen ya da sınıf tekrarına kalan öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için rehberlik ve yönlendirme çalışmaları başlatıldığı da Bakanlık tarafından kamuoyuna duyuruldu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER