Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme: Gebelere Boğmaca Aşısı Yapılacak
GÜNDEMSağlık Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme: Gebelere Boğmaca Aşısı Yapılacak
Sağlık Bakanlığı, aşı takviminde önemli bir değişiklik yaparak, gebelere yönelik yeni bir uygulama başlattı. Artık gebelere, 36’ncı haftaya kadar tetanos ve difteri aşısı ile birlikte boğmaca aşısı da yapılacak. Bu güncellenmiş uygulama, aşı karşıtlığının arttığı ve boğmaca vakalarının yeniden yükseldiği bir dönemde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
BOĞMACA BEBEKLERDE ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR
Son yıllarda özellikle yenidoğan bebeklerde boğmaca hastalığı ölümcül olabiliyor. Antalya’da düzenlenen 15’inci Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde, gebelikte yapılacak boğmaca aşısının önemine dikkat çekildi. Acıbadem Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özlem Pata, “Geçen yıl Diyarbakır’da bir ayda üç bebek boğmacadan hayatını kaybetti. Bebeklerin ilk 6 ayda aşı ile tam korunması mümkün olmadığından, annenin gebeliğin 28-32. haftaları arasında boğmaca aşısı olması çok önemli” dedi.
ÜÇLÜ KORUMA SAĞLANIYOR
Kadın doğum uzmanı PROF. DR. Cihat Ünlü, bu aşıların sadece anne adayını değil, aynı zamanda anne karnındaki bebeği ve doğum sonrası dönemi de koruduğunu vurguladı. Üçlü koruma sağlayan bu aşıların, enfeksiyonları engellediğini ve bebek ölümlerini önlediğini belirtti. Prof. Dr. Ünlü, “Bugüne kadar aşıdan zarar görmüş hiçbir gebe yok. Ancak hâlâ yanlış bilgiler yayılıyor. Bu, çok tehlikeli” dedi.
ÜCRETSİZ AŞI UYGULAMASI BAŞLADI
Yeni düzenleme ile birlikte, gebelere boğmaca aşısı, Türkiye genelindeki tüm aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaya başlandı. Bu aşı, artık gebelik dönemi boyunca önerilen grip ve tetanos aşıları ile birlikte verilecek. Aşıların anne ve bebek sağlığını koruyarak, ciddi hastalıkların önüne geçmesi hedefleniyor.
Bu yeni düzenlemenin, bebek ölümlerinin azaltılmasına büyük katkı sağlaması bekleniyor.
İlginizi Çekebilir