YÖK Açıkladı: Üniversitelere Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik Programları Geliyor
EĞİTİMYÖK Açıkladı: Üniversitelere Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik Programları Geliyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2025 YKS tercih kılavuzunda yer alacak yeni ön lisans ve lisans programlarını açıkladı. Yapay zekâdan yeşil dönüşüme, tarımdan sağlığa kadar birçok alanda açılacak toplam 9 yeni program, gençlerin geleceğin mesleklerine uygun dijital beceriler ve çevresel farkındalık kazanmalarını hedefliyor.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu yıl dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı programların öncelikli olduğunu belirterek, “Geleceğin iş dünyasına uygun programlar açarak Türkiye’nin dijital beceri açığını kapatmayı ve istihdama duyarlı eğitim modelleri geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
TARIM VE SAĞLIKTA DİJİTALLEŞME ÖNE ÇIKIYOR
YÖK’ün açıkladığı yeni programlar arasında tarım teknolojileri ve sağlık alanındaki dijitalleşme dikkat çekiyor. Lisans ve ön lisans düzeyinde şu bölümler yer alacak:
Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar (Lisans) Dijital Tarım Teknolojileri (Ön Lisans) Akıllı Sera Teknolojileri (Ön Lisans) Tarım Makineleri ve Teknolojileri (Ön Lisans) Dijital Sağlık Sistemleri Teknikerliği Tele-Sağlık Teknikerliği Tıbbi Veri İşleme TeknikerliğiYEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ EĞİTİM PROGRAMLARI
Türkiye’nin yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek yeni ön lisans programları da hayata geçiriliyor. Bu kapsamda açılacak bölümler arasında:
Yenilenebilir Enerji Teknikerliği Karbon Yönetimi Teknikerliği Su ve Atık Yönetimi Teknikerliği Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği Akıllı Altyapılar Teknikerliği Çevresel Ölçüm ve İzleme Sistemleri Teknikerliği Çevre Sağlığı ve Çevresel Risk Yönetimi Teknikerliği Doğa Koruma ve Biyoçeşitlilik Yönetimi Ofis Teknolojileri ve Veri YönetimiYAPAY ZEKÂ EĞİTİMİNDE HIZLI GENİŞLEME
Özvar, geçen yıl 20 üniversitede başlayan 17 yapay zekâ programının, bu yıl 80’den fazla üniversiteye yayılacağını belirtti. Bu programların yüksek doluluk oranına sahip olduğunu vurgulayan Özvar, “Türkiye’nin dijital beceri açığını kapatmada kritik bir rol oynuyorlar” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAMA DUYARLI EĞİTİM VURGUSU
YÖK Başkanı, üniversitelerde sadece yeni programlar açmakla kalmayıp, istihdamla bağı zayıflayan bölümlerin de çağın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlendiğini söyledi. Adaylara yeni programları yakından takip etmeleri çağrısında bulunan Özvar, “Geleceğin mesleklerine odaklanmak ve istihdamı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir