Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin yargı sistemini güçlendirmek ve daha etkin hale getirmek amacıyla başlatılan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen beş temel hedefi açıkladı. Bu hedefler, yargı süreçlerinde yaşanan gecikmeleri önlemeyi ve adil kararların daha hızlı alınmasını sağlamayı amaçlıyor.
Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, reformun temel amaçları arasında kurumsal yapının güçlendirilmesi, insan kaynağının artırılması, süreçlerin sadeleştirilmesi ve yargının etkinliğinin artırılması bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, yargı mensuplarıyla düzenlenen değerlendirme toplantılarında, reform sürecinin detayları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
DEPREM BÖLGELERİNDE İDARİ YARGI SÜREÇLERİNE DİKKAT
Tunç, 6 Şubat depremleri sonrasında deprem bölgesindeki idari yargı süreçlerinde yaşanan aksamalara yönelik yapılan düzenlemelere de değindi. Bu konunun daha önce Gaziantep’te düzenlenen çalıştayda ele alındığını belirten Tunç, depremzedelerin hak arayışlarını daha hızlı bir şekilde çözebilmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
İDARİ YARGININ HUKUK DEVLETİ İÇİNDEKİ YERİ
Bakan Tunç, anayasanın 125. maddesiyle idari yargının anayasal dayanağının açıkça ortaya konduğunu ifade etti. İdari yargının, bireylerin devlete karşı hak arayışlarında en etkili başvuru mekanizması olduğunun altını çizen Tunç, idari yargı hakimlerinin şeffaflık, hakkaniyet ve eşitlik garantörleri olduğunu belirtti.
ÇİFT BAŞLI YAPI KALDIRILDI
Tunç, idari yargıdaki çift başlı yapının anayasa değişikliğiyle kaldırıldığını ve askeri yüksek idare mahkemelerinin kapatılmasıyla birlikte sivil ve asker ayrımının sona erdiğini vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Cumhurbaşkanının kararlarının da yargı denetimine açıldığını belirtti.
YENİ MAHKEMELER VE SÜREÇ HIZLANDIRMA
Bakan Tunç, Türkiye'de bölge idare mahkemesi sayısının 9’a çıkarıldığını ve ilerleyen dönemlerde yeni mahkemeler kurmayı planladıklarını açıkladı. 2021 yılında yapılan düzenlemeyle, idareye yapılan başvurularda verilen cevap süresinin 60 günden 30 güne indirildiğini hatırlatan Tunç, bu değişikliklerin yargı süreçlerini hızlandırmayı hedeflediğini dile getirdi.
HEDEFLER: ETKİN CEZA ADALETİ VE GÜÇLÜ YARGI SİSTEMİ
Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki hedeflerin arasında ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmak, idari yargı süreçlerini daha etkin hale getirmek, insan kaynağı kapasitesini artırmak ve kurumsal yapıların güçlendirilmesi olduğunu açıkladı. Bu hedeflerin mevcut yargı sisteminin daha da güçlenmesine katkı sunacağına inandığını belirtti.
ELEŞTİRİLER VE HUKUK GÜVENLİĞİ
Bakan Tunç, bazı ülkelerin Türkiye'den daha yüksek hukuk güvenliği sıralamalarında gösterilmesini eleştirerek, bu tür karşılaştırmaların objektif kriterlere dayanmadığını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti yargı sistemine yönelik yapılan bu değerlendirmelerin saygısızlık olduğunu ve bu görüşleri tekrar eden siyasetçileri eleştirdiğini ifade etti.
YARGI REFORMU VE HUKUK GÜVENLİĞİ
Tunç, Türkiye'nin hukuki reformlarının, adil ve hızlı karar alma süreçlerini daha etkin hale getireceğine dikkat çekerken, 4. Yargı Reformu'nun ülke genelindeki tüm yargı süreçlerine önemli katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.