Elazığ
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.61
  • ALTIN
    2380.9
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    60089.95$

 AYAKLAR RAHAT ETTİKÇE KAFAMIZ DA RAHAT EDER

 AYAKLAR RAHAT ETTİKÇE KAFAMIZ DA RAHAT EDER
 AYAKLAR RAHAT ETTİKÇE KAFAMIZ DA RAHAT EDER

Yetişmiş uzman personeliyle bölgeye ayrıcalıklı bir hizmet sunan İmza Ayak-El –Cilt Bakım Merkezi Sahibesi Merve Rabia Demirhan ile yaptığımız özel söyleşide Ayak Bakımının Önemini Konuştuk, Demirhan, “Ayaklarımızın sağlığımız üzerindeki etkisini bazen unutuyoruz ama gerçek şu ki, ayak sağlığı insanın genel sağlığını ve psikolojisini doğrudan etkileyen bir konu. Öyle ki ayaklarınız rahat değilse, tüm gününüz kâbus içinde geçebilir.”ifadelerini kullandı.
“Ayak sağlığının bozulması, günlük rutinleri engelliyor”
Ayaklarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar, günlük hayattaki aktiviteleri doğrudan etkilerken, sağlıklı ayaklar rahatça hareket etmemizi sağlıyor. Ancak gerek ayakların zaman içinde yapısal değişikliğe uğraması, gerekse düzenli bakım yapılmaması, ayak sağlığını tehdit ederek gün içindeki pratiklerin de sekteye uğramasına yol açıyor.  
Demirhan, “Merkezimizde diyabetik ayak bakımı, batık tırnak tedavisi (tel uygulamaları), kalınlaşmış tırnak bakımı, nasırlı ayak bakımı, derisi deforme olmuş ayak bakımı, kuru ayak ve çatlak topuk bakımı, sporcu ayak bakımı,sorunların tedavilerini yapıyoruz.Merkezimiz şeker hastalığına bağlı ayak yaralarının bakımı ve tedavisi için yakın takip ve tedavi etme imkânı sağlıyor. Ama esas olarak yara oluşmasına izin vermeksizin erken dönemde lezyonları tedavi ediyoruz. Çünkü ileri evrelerde iyileşmeyen yaralar oluşabiliyor ve maalesef alt ekstremite amputasyonuna yol açabiliyor. Bu yüzden diyabetli hastalarda ayakta yara oluşumunu önlemek çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“Peki ayaklarda en sık görülen rahatsızlıklar arasında neler yer alıyor? “

Ayak mantarı: Ayak mantarı, genellikle ayak parmakları ya da tırnaklarında görülen bir deri hastalığıdır. Kaşıntı, görüntü, kızarıklık gibi belirtililerle ortaya çıkan ayak mantarına ayakların uzun süre nemli ve terli kalması, yaralanma, uzun süre ayakkabı kullanma gibi etkenler neden olur. Bu enfeksiyon hastalığı, erken teşhis edilerek yayılmadan engellenebilir.  
 
Nasır: Ayakların sürtünmeye ve basınca maruz kaldığı bölgelerinde ortaya çıkan nasır, derinin kalınlaşmasıyla birlikte sinir ve dokulara baskı yapar. Bu yüzden, kişinin canını acıtabilir. Derinin kısmi olarak sertleşmesi, kızarması, hassaslaşması belirtileriyle fark edilebilen nasır, özel tedavi yöntemleriyle çözülebilir.  
 
Batık Tırnak: Tırnakların kıvrılarak ayak parmaklarının köşesine doğru büyümeye başlaması ve parmağa baskı yapması olarak ifade edilen batık tırnak, en çok baş parmakta görülür. Bu rahatsızlık can yakıcı olmakla birlikte sıklıkla tekrar edebilir. Ayrıca zaman zaman enfeksiyona da neden olabilir. Kolaylıkla teşhis edilebilen batık tırnak, uzman yardımıyla ayak zarar görmeden engellenebilir.  

Topuk dikeni: Topuk kemiğinde gelişen sivri uçlu kemik büyümesi şeklinde tarif edilen bu rahatsızlık, kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme, aşırı yük binmesi veya zorlanma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. İltihap, ağrı, çıkıntı gibi belirtileri bulunan topuk dikenini yaşayanların sportif aktivitelerden, sert yüzeylere temas etmekten kaçınmaları gerekir. Bu sorunun çözülmesi için ise küçük operasyonların yanı sıra tabanlık gibi yardımcı materyallerin sürekli olarak kullanılması gerekebilir.  
 
Diyabetik ayak: Şeker hastalığının uzun sürmesine, kan şekerinin kontrol altına alınamamasına bağlı olarak doğan diyabetik ayak hastalığı, kendini his kaybı, kuruluk, yanma, çatlama gibi belirtilerle gösterir. Enfeksiyon ve geçmeyen yaralara yol açabilen bu hastalık, bacağın kaybedilmesine bile neden olabilir. Ancak hasta, bu aşamaya gelmeden önce uzmanların tedavi yöntemleriyle sorunu ortadan kaldırabilir.  
 
Ayaktaki rahatsızlıklar neden ortaya çıkar?  
 
Hareketsizlik, aşırı kilo ve ayak bakımını ihmal etmek gibi durumlar ayak sağlığını bozan başlıca nedenler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra ayağı sürekli zorlayan davranışlarda bulunmak, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar tercih etmek de ayakta sorunlar yaşanmasına yol açıyor. Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen ayak sağlığı problemlerini kalıcı ve etkin bir şekilde çözmek için ise düzenli bakım yapmak gerekiyor.
Sorunun uzmanların müdahale etmesi gereken bir seviyeye ulaşması ya da erken teşhis edilmesi gerekliliği halinde ise sunan İmza Ayak-El –Cilt Bakım Merkezi gibi tıbbi kurumlardan profesyonel destek almak kritik bir önem taşıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!