Elazığ Harput Folklor ve Turizm Derneği (EFTUD) Başkanı Ziyaddin Akgüneş, derneğin köklü geçmişine değinerek gençlerin kültürel değerlere yeterince ilgi göstermediğinin vurgusunu yaptı.
Haber: İrem Yılmaz
"ÇEŞİTLİ İSİM DEĞİŞİKLİKLERİYLE BUGÜNE KADAR VARLIĞINI SÜRDÜRMÜŞ BİR DERNEK"
EFTUD'un temellerinin 1947 yılında Fikret Memişoğlu ve bir grup arkadaşı tarafından atıldığını hatırlatan Başkan Akgüneş, " Elazığ'ın ve hatta Türkiye'nin en eski derneklerinden biri olduğunu söyleyebilirim. 1947’de Elazığ Kültür Derneği adıyla kurulan derneğimiz, 1968’den itibaren Elazığ Halkevleri adı altında faaliyet göstermiş, 1980 yılının Temmuz ayından bu yana ise Elazığ Harput Folklor ve Turizm Derneği olarak çalışmalarına devam etmektedir. Yani zaman içinde çeşitli isim değişiklikleriyle bugüne kadar varlığını sürdürmüş bir dernektir" dedi.
Gençlere yönelik çalışmalarının merkezinde halk oyunlarının yer aldığını belirten Dernek Başkanı Ziyaddin Akgüneş, Özellikle Elazığ yöresi halk oyunları üzerine yoğunlaştıklarını söyleyerek, bugüne kadar binlerce, hatta on binlerce halk oyunu oyuncusu yetiştirdiklerini ifade etti.
"GENÇLERİMİZE KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞAYARAK VE DİNLEYEREK ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
EFTUD'un ulusal ve uluslararası başarılara imza attığını belirten Akgüneş, "1960 yılında dünya birinciliği ve dünya üçüncülüğü gibi başarılar elde ettik. Son olarak 1993-1994 yıllarında Türkiye ikincisi olduk" dedi.
Halk oyunlarının yanı sıra Harput musikisine de katkılar sunduklarına değinen Ziyaddin Akgüneş, Gençlere bu kültürü birebir kurslar yerine geleneksel "meşk" yöntemiyle aktardıklarını belirterek "Her Perşembe günü derneğimizde Harput musikisi dinletisi ve meşkler düzenliyoruz. Gençlerimize bu kültürü birebir değil, yaşayarak ve dinleyerek öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
"HALK OYUNLARINA İLGİ NE YAZIK Kİ KALMAMIŞ"
1 Mayıs - 30 Haziran tarihleri arasında, ücretsiz halk oyunları kursu açtıklarını dile getiren Akgüneş, "Halkımız ilgi gösterir diye umut ettik ama bugüne kadar sadece iki kişi başvuru yaptı. Halk oyunlarına olan ilgi ne yazık ki azalmış durumda" ifadesini kullandı.
"HALK OYUNLARI DERSLERİ OKULLARDA ÖĞRETİLMELİ"
Başkan Akgüneş, Elazığ kültürünün yaşatılmasında halk oyunlarının büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, bu oyunların özellikle başta ilkokul düzeyinde olmak üzere okullarda öğretilmesi gerektiğini vurguladı.
Akgüneş bu uygulamanın ancak valilik kararı ve Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla hayata geçirilebileceğini belirtti. Halihazırda halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak görev yapan 80’in üzerinde eğitmenin bulunduğunu ifade eden Ziyaddin Akgüneş, " Bu usta öğreticiler okullarda görevlendirilir ve halk oyunları dersi zorunlu hale getirilirse, binlerce öğrenci halk oyunlarıyla tanışmış olur" dedi.
"HALK OYUNLARI ÖYLE BİR ŞEY Kİ BİR KERE ÖĞRENDİN Mİ BIRAKMAK İSTEMİYORSUN"
Biz dernek olarak ne kadar çabalasak da yıl boyunca en fazla 10-20 kişiye öğretebiliyoruz diyen Akgüneş, " Okullarda ise her sınıfta en az 20 öğrenciye ulaşılırsa eğer bu sayı binleri geçer. Zaten halk oyunları öyle bir şey ki, bir kere öğrendin mi, bırakmak istemiyorsun. Bu nedenle çocuklarımızı ilkokul çağında halk oyunlarıyla tanıştırmamız şart. Ancak bu şekilde halk oyunlarımızı ve dolayısıyla kültürümüzü yaşatabiliriz" dedi.
"KATILMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIKTIR"
EFTUD Başkanı Ziyaddin Akgüneş, Elazığ'a özgü halk oyunlarının günümüzde düğünlerde dahi oynanmadığını belirterek, bu durumun temel nedeninin eğitim eksikliği olduğunu söyledi.
Akgüneş" Gençlerimize okul çağında bu eğitimi verirsek, başka oyunları değil kendi kültürümüzü benimserler. En büyük sıkıntımız, halk oyunlarının okul döneminde verilmemesidir"dedi.
Her Perşembe günü düzenledikleri Harput musikisi meşklerine katılımın genelde 30-40 yaş üstü bireylerden oluştuğunu dile getiren Akgüneş, "Amacımız, daha genç bireylerin de katılması. Özellikle 15-20 yaş arası gençlerin gelip bu meşkleri dinlemesini, o adabı öğrenmesini istiyoruz. Elazığ’da “kürsübaşı meşki” tabiri kullanılır ama ben bu ifadeyi çok kullanmak istemiyorum çünkü kürsübaşı dediğimizde sadece musiki anlaşılır. Oysa biz burada musiki meşki yapıyoruz ve halkımızı, özellikle gençlerimizi bu meşklere bekliyoruz. Katılmak isteyen herkese kapımız açıktır" dedi.
"GENÇLERİMİZ KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZDEN UZAKLAŞTI"
Gençlerin kültürel değerlerden uzaklaştığını da ifade eden Başkan Akgüneş, "Çok güzel bir söz var: “Sen kendi türkülerini, oyunlarını çalıp söylemezsen, oynamazsan; başkaları gelir sana kendi türkülerini çalar, söyler ve oynatır.” Maalesef Elazığlıyım diyen birçok gencimiz, terör olayları nedeniyle göç eden, çevre illerden veya doğu vilayetlerinden gelen insanların kültürlerine yöneliyor. Çünkü onların halk oyunları daha basit ve kolay öğrenilebiliyor. Bu da bizim kültürümüzün kaybolmasına neden oluyor. Önce kendi kültürümüzü öğrenmeliyiz, halk oyunlarımızı ve musikimizi bilmeliyiz. Elbette diğer kültürleride öğrenebiliriz, ama önce kendi kültürümüzü öğrenmeliyiz. Özellikle gençlerimize bunu söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.