Elazığ
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2472.3
  • BIST
    9530.47
  • BTC
    61092.91$

BAŞKAN GÜLER “İLAÇ SORUNU TAM OLARAK ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”


BAŞKAN GÜLER “İLAÇ SORUNU TAM OLARAK ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”
Her sene yılsonunda ilaç sıkıntısı yaşanıyor ama bu sene yaşanılan ilaç sıkıntısı nedeniyle hem eczacılar hem de vatandaşlar sıkıntılı günler geçiriyor.

İlaç bulmanın zorlaştığı günlerde sıkıntının eczanelerden kaynaklanmadığını söyleyen 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler “hızlı kur geçişleri döneminde çok ciddi Kur kaynaklı ilaç yoklukları yaşanıyor yıllardır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilaç krizi yaşanırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaçlarda Şubat ayında yapılması beklenen euro fiyat güncellemesinin erkene çekildiğini açıklamıştı. Böylece, ilaç fiyatları yüzde 36,77 zamlanarak İlaç kur fiyatı yapılan zamla beraber 7,86 kuruştan 10,75 kuruşa çıkartıldı.

Yıl içinde döviz kurunda yaşanan artış yıl içinde ilaç fiyatlarında etkili olmayı sürdürüyor. Bunun sonucunda da önceki yıllarda olduğu gibi yılın son aylarında ilaçta sıkıntı yaşanıyor. Firmalar ilaçları piyasaya vermiyor.

Eczacılar tüm sıkıntılara rağmen vatandaşların ilaca ulaşmasına gayret ediyor ama ilaç olmadığı zaman eczacılarında elinden bir şey gelmiyor.

Ülke geneline olduğu gibi Elâzığ’da da bazı ilaçlar bulunamıyor. Bulunamayan ilaçlar ülke genelinde de bulunamayan ilaçlar.

Son günlerde sıklıkla konuşulan ilaç sıkıntısı hakkında 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler açıklamalarda bulundu.

Her sene şubat ayında kur güncellemesi buna bağlı ilaç fiyat ayarlaması gerçekleştirilir diyen Başkan Güler “Yaklaşık 15 yıldır yapılan bir uygulamadır. Ama bu hızlı kur geçişleri döneminde çok ciddi Kur kaynaklı ilaç yoklukları yaşanıyor yıllardır. Bu sene bu rakamlar çok ciddi sayılara ulaştı. %25 oranında ilaç yokluk oranı aralık ayı itibariyle oluşmuştur. Aralık ayının başında buna istinaden sağlık bakanlığı da durumun sıkıntısını görerek her yıl şubat ayında yapılan o kur düzenlemesini bu yıl erken alarak 15 Aralıkta yaptı.” Dedi.

Toplantının paydaşı olmadıklarını dile getiren Başkan Güler “Aynı zamanda yine sağlık bakanlığı eczacılarla değil sektörün diğer bileşenleriyle bir toplantı yaparak ilaç ihracatı ile ilgili tedbirler alma durumuna gitti anladığım kadarıyla. Bizim dışarıdan gördüğümüz ve okuduğumuz kadarıyla. Sanayicilerin de olumlu baktığını bir müddet dışarıya göndermeden iç piyasaya ilaç üreteceklerini söyledikleri yazıldı ve çizili. Dediğim gibi biz toplantının paydaşı olmadığımı için tam bilmiyoruz.” Dedi.

Sorunun tamamıyla çözülmediğini söyleyen Başkan Güler “Buna istinaden bizde 15 Aralık sonrası ilaç oranlarında bir miktar azalmasını ve sona ermesini bekliyorduk. Bazı ilaçlar her ne kadar piyasaya çıksa da sorun tamamen çözülmüş görünmüyor şuanda. Bunun sonuçlarını almak için biraz daha beklemek gerekebilir ama sorun tamamen çözülmüş değil. Bazı ilaçlarda belirli iyileşmeler oldu bazı ilaçları bulabilme imkanı oldu ama belirli ilaçlarda yokluklar devam ediyor. Hatta bazı var olan ilaçlar belki şuanda yok durumuna geldi. Ama tabi tedbirlerin sonucunun alınması için belki biraz daha beklemek gerekebilir. Bilmiyorum ama şuanda sorun tam olarak çözülmüş değil.” İfadelerini kullanarak sorunun tam olarak çözülmediğinin altını çizdi.

İnsanların çoğunlukla çocuk ilaçları ve antibiyotiklere ulaşamadığı söylemlerinin doğru olduğunu belirterek “Çocuk ilaçları ve antibiyotiklerde sıkıntı yaşandığı doğrudur. Şuanda o sorun nispeten biraz azaldı. İlaçları istediğimi miktarda alamasak da azar azarda olsa alarak hastaların bir nebze olsun ihtiyacını gidermemeye alışıyoruz. O şekilde bir iyileşme oldu ama dediğim gibi sorun tamamıyla çözülmüş değil.” İfadelerini kullandı.

Elazığ’da herhangi bir eczanenin kapandığını söyleyen 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler gerekli şartları taşıyan yeni mezun öğrenciler ise eczane açıyor dedi.

Odası Başkanı Güler “2012 yılında çıkan bir kararname ile eczane açılışı sınırlandırıldı. Nüfus kriteri yaratıldı, 3 bin 500 kişiye bir eczane hesabı yapıldı. 2012 yılından bu yana bir ilçede 3 bin 500 kişiye bir eczane hesabı yapılıyor ve o sayının üstündeki ilçelere kontenjan açılamıyor, o sayının altındakilere ise Sağlık Bakanlığı kontenjan açıyor, eczacılar başvurarak eczane açabiliyor. Elâzığ genelinde Türkiye ortalamasının civarında eczane var eksik veya fazla değil.” İfadelerini kullandı.

Eczaneleri esnaf olarak düşünmemek gerektiğini eczanelerin en kolay ulaşılabilen sağlık kurumları olduğunu söyleyen Başkan Güler eczacıların üniversite mezunu sağlık çalışanları olduğunu ve ilaçlar konusunda da vatandaşların çeşitli sorularını cevaplayan kurumlar olduğunu söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!