Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin dikkat çeken bir rapor yayımladı. Raporda, resmi enflasyon verilerinin dar gelirli vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları yansıtmaktan uzak olduğu ve hissedilen enflasyonun TÜİK’in açıkladığı oranın yaklaşık iki katı olduğu ifade edildi.
DİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarında “baz etkisi” nedeniyle artış hızında yavaşlama gözlense de fiyat artışlarının sürdüğünü vurguladı. “Fiyat artış hızının düşmesi, fiyatların gerilediği anlamına gelmez” ifadesine yer verilen raporda, özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişin düşük gelirli kesimleri derinden etkilediği belirtildi.
Raporda, TÜİK’in Haziran 2022’den bu yana madde sepeti fiyatlarını yayımlamayı bırakmasının, resmi verilere olan güveni zedelediği dile getirildi. Ayrıca TÜİK’in her ay gerçekleştirdiği Tüketici Eğilim Anketi aracılığıyla topladığı “hissedilen ve beklenen enflasyon” verilerini kamuoyuyla paylaşması gerektiği vurgulandı.
DİSK-AR, enflasyonla mücadelenin sadece sayısal oranlarla değil, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin giderilmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Raporda ayrıca, gelir gruplarına göre enflasyonun farklı etkilerinin açıklanmasının önemine dikkat çekildi.
2025 Nisan verilerine göre, yıllık enflasyon ile 12 aylık ortalama enflasyon arasındaki farkın tersine döndüğü ve yıllık enflasyonun ortalamaların 10,9 puan gerisine düştüğü belirtildi. Bu durumun da ekonomik dengenin dar ve sabit gelirli vatandaşlar lehine iyileştirilmesi gerektiği yönünde bir uyarı niteliği taşıdığı ifade edildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.