Elazığ
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Elazığ’da Sahaflık Bitiyor mu?

Elazığ’da Sahaflık Bitiyor mu?
Elazığ’da Sahaflık Bitiyor mu?

Elazığ’ın kıdemli sahaflarından Emekli Edebiyat Öğretmeni, Ahmet Hanağası dükkanın kapılarını Bakış Haber’e açtı…

Bakış Haber’e konuşan Hanağası, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte Elazığ’da sahaflara olan ilginin azaldığını söyledi.

HABER: Aylin SOLMAZ

‘DÜKKÂNIMIN KİRASINI ZOR ÇIKARTIYORUM’

Elazığ’da okur sayısının çok fazla olamadığına dikkat çeken Ahmet Hanağası, ‘20 seneye aşkın bir süredir sahaflık yapıyorum. Kitaplara olan sevgim sahaflık yaparak en güzel şekilde devam ediyor.  Elazığ’da sahaflara ilgi ne yazık ki az. Bizim yöremizin bir dezavantajı var ki kitap okur sayısı çok fazla değil. Dışardan gelen insanlar burada da sahaf varmış diyorlar. Demek ki insanların geldiği şehirlerde hem sahaf var hem de okur sayısı fazla.  Sahaflık kitaplarla döner alırsınız getirirsiniz, değiştirirsiniz. Elazığ’da sahaflık yapan 4 kişiydik. Birisi rahmetli olunca 3 kişiye düştük. Şimdi sorsanız bana dükkânın kirası çıkıyor mu? Zor çıkıyor. Şikâyetçi olduğum konu da döngü yok. Döngü olmayınca da bu işi zorla devam ettiriyorsunuz’ dedi.

 

‘E KİTAP DEDİĞİMİZ TEKNOLOJİ SAHAFLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

İnsanların artık kitap alam yerine e kitap denilen uygulamayla kitap okuduklarına dikkat çeken Hanağası, ‘ E kitap dediğimiz teknoloji biz sahafları olumsuz etkiliyor. İnsanlar artık kitap almak yerine e kitap açıyor okuyor veya dinliyor. Kitap sevdalısı olanlar ise kitapla yüz yüze olmak istiyor ama bu insanların sayısı az. İnsanlar artık internetten kitap alışverişi yapıyor aynı zamanda satıyor. İnsanların kendilerince haklı olduğu taraflar olabiliyor. Ama bizim işimizi olumsuz etkiliyor. Türkiye’de kitaplarda pahalılık var bu durum insanların alım gücünü etkiliyor. Biz sahaflık mesleğine arkadaşımla beraber başladık. 3 seneden sonra biz ders kitabı alıp satmaya başladık. Sahaflık bitti. Ders kitabı satma işini biraz devam ettirdik. Sonrasında mevcut hükümet ders kitaplarını bedava dağıtmaya başladı’ ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE KİTAP PAHALI’

Türkiye’de kitapların pahalı oluşunun özellikle dışarıda okuyan öğrencileri olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Hanağası,’ Türkiye’de kitap pahalı. Kitabın pahalı oluşu dışarıda okuyan öğrencileri de zor durumda bırakıyor. Biz sahaflık mesleğinin son temsilcileriyiz. Ben sahaflıkla ilgili kimseden bir ilgi görmedim. Bizde bu işi yapalım devreder misiniz gibisinde bir teklif almadım.  Gençler son dönemlerde yabancı ve yerli yazarların seri kitaplarını okuyorlar. Olgun okurlar batı klasiklerini tercih ediyorlar ’şeklinde konuştu.

KÖKLÜ BİR ÜNİVERSİTEMİZ VAR AMA BU SAHAFI DÖNDÜRMEYE YETMİYOR

Fırat Üniversitesinin köklü bir üniversite olduğunu ama sahafı döndürmeye yetmediğini dile getiren Hanağası,’ Sahaflık unutulmaz ama sayısı azalır zaten azaldı da. Bizim çok köklü bir üniversitemiz var bir sürüde bölümü var. Ama bu sahafı döndürmeye yetmiyor. Artık küçük çocuklara da kitap okutmak zor hale geldi. Düşünün çocuğun yanında anne ve babası hiç kitap okumamış. Sen o çocuktan kitap sevgisi bekleyebilir misin? Bekleyemezsin günümüzdeki çocuklar kitaplarla değil internetle ve telefonla meşgul oluyorlar. Benim gençlere en önemli tavsiyem kitap okusunlar' diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!