Elazığ’da düzenlenen törende, Fırat Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen antimastitör cihazları, süt üreticilerine dağıtıldı. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu’nun koordinesinde gerçekleştirilen törenle, 100 küçük aile işletmesine yüzde 100 hibe desteği ile teslim edilen cihazlar, tarım ve hayvancılık sektörüne büyük katkı sağlamayı amaçlıyor.
Elazığ Valiliği'nin organizasyonunda, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Fırat Üniversitesi ve Elazığ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle düzenlenen programda, cihazların teslimi yapıldı. Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez üretilen antimastitör cihazı, süt üreticilerinin işlerini kolaylaştırarak verimliliği artırmayı hedefliyor.
Törende, Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Tanyeri, cihazın çalışma prensibini katılımcılara anlattı. Tanyeri, “Bu cihaz, sağımdan sonra açılan meme kanalını elektrik sinyalleriyle kapatarak memenin doğal koruma mekanizmasını devreye sokuyor ve içeriye bakteri girmesini engelliyor. Dünyada ilk kez Elazığ’da kullanılacak bu cihaz, büyük bir yenilik” dedi.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, cihazın ülkemiz için çok önemli bir teknoloji olduğunu belirterek, bu tür yeniliklerin Elazığ'da üretilmesinin gurur verici olduğunu ifade etti. Taşkesen, cihazın tüm Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.
Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan, cihazın sektöre büyük katkı sağlayacağına inandıklarını belirterek, Elazığ’daki süt üreticilerinin faydalanacağı bu yeniliğe teşekkür etti.
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türkiye’nin artık sadece teknoloji ithal eden değil, aynı zamanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Tarım ve hayvancılık alanlarında da teknolojilerin geliştirilmesinin önemine değinen Göktaş, Fırat Üniversitesi'nin bu alandaki katkılarının devam edeceğini belirtti.
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ise geleneksel hayvancılığın zorluklarına dikkat çekerek, yeni tekniklerin ve cihazların kullanılması gerektiğini vurguladı. Vali Hatipoğlu, Elazığ’daki çiftçilere modern yöntemlerle destek olacaklarını ve bu tür projelere destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Bu program, Elazığ’ın tarım ve hayvancılık alanındaki yenilikçi adımlarını bir kez daha gözler önüne sererken, süt üreticilerine önemli bir katkı sundu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.