Elazığ
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Elazığlı Kadın Girişimciden Büyük Başarı


Elazığlı Kadın Girişimciden Büyük Başarı
Elazığlı Kadın Girişimciden Büyük Başarı Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde kilogram fiyatı 300 bin liraya ulaşan ve “kırmızı altın” olarak bilinen safran, genç girişimci Pınar Çalışkan’ın azmiyle bölgenin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldi.

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde kilogram fiyatı 300 bin liraya ulaşan ve “kırmızı altın” olarak bilinen safran, genç girişimci Pınar Çalışkan’ın azmiyle bölgenin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldi. Kardeşinden devraldığı safran üretimini büyüten Çalışkan, hem ailesine hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

ZİRAAT MÜHENDİSİ KARDEŞİNDEN ALDI, İŞ KADINI OLDU
Safran üretimi, 2019 yılında Pınar Çalışkan’ın kardeşi Ziraat ve İnşaat Mühendisi Bayram Çalışkan’ın Safranbolu’da yaptığı araştırmalarla başladı. Deneme amaçlı alınan safran soğanları, Yarımca köyündeki aile bahçesine ekildi. Bayram Çalışkan’ın 2022 yılında Mersin’e taşınmasıyla üretim, Pınar Çalışkan’a devredildi. Ev hanımıyken safran üretimine atılan Pınar Çalışkan, iki yıl gibi kısa bir sürede üretim kapasitesini artırarak bu alanda önemli bir başarıya imza attı.

"SAFRAN HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ"
Safranın hem sağlık hem de ekonomik açıdan büyük katkılar sunduğunu belirten Pınar Çalışkan, şunları söyledi:
“Ziraat mühendisi kardeşim bu ürünü tanıttı. Şimdi dört yıldır üretime devam ediyorum. Artık kendimi iş kadını olarak tanımlıyorum. Safran, altınla yarışan bir ürün. Gram fiyatı 300 liradan başlıyor. Kalp, şeker ve kanser gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Çiçeklerinden ve tohumlarından büyük kazanç sağlıyoruz. Bölgedeki birçok çiftçiye tohum satarak onların da bu alandan gelir elde etmesini sağladık.”

500 METREKAREDEN 1 DEKARA ÇIKTI
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün teknik ve sulama desteğiyle 2023 yılında üretim alanını genişleten Çalışkan, Tarımsal Kalkınma Eylem Planı (TAKEP) kapsamında yüzde 75 hibe desteği aldı. Böylece safran üretim alanını 500 metrekareden yaklaşık 1 dekara çıkardı.

"BOYNUZ KULAĞI GEÇTİ"
Safran üretimini başlatan Bayram Çalışkan ise ablasının başarısından gurur duyduğunu belirterek, “2019’da başladığım bu işi ablam devraldı ve daha da ileri taşıdı. Ben başlattım ama boynuz kulağı geçti. Üretimi büyüterek bölgeye örnek oldu” dedi.

Pınar Çalışkan’ın girişimcilik hikayesi, Elazığ ve çevresindeki çiftçiler için ilham kaynağı olurken, bölge tarımına da yeni bir soluk kazandırdı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!