Elazığ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.1
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64627.25$

EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE ZAM BEKLENTİSİ


EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE ZAM BEKLENTİSİ
EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE ZAM BEKLENTİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekli olan kişiler ile birlikte gazi ve şehit yakınları maaşı alanlar ve şampiyon sporcular gibi çeşitli kesime ödemeye başladığı emekli bayram ikramiyelerinde 2023 yılı ödeme takvimi için geri sayım başladı.

Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde yapılacak olan ödemelere dair merak artmaya başlamışken; bu sene bayram ikramiyelerinden başvurusu yetişen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi olarak bilinen yeni sosyal güvenlik yasası kapsamında emekli olanlar da yararlanacak.

Tüm İşçi Emeklileri Dul Ve Yetimleri Derneği (TÜMEMEKDER) Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş gazetemize yaptığı açıklamada, emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında verilen 1100 liralık ikramiyelerin, yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bayram ikramiyelerinin 2021 yılında yüzde 10 artırılarak 1100 liraya yükseltildiğini hatırlatan Kayabaş açıklamasında, emekli ikramiyelerinin son yıllardaki yüksek enflasyon karşısında ciddi oranda eridiğini belirtti.

Kayabaş; “Tüm emekli aylıkları yıllar içerisinde enflasyon oranında arttı. En düşük emekli aylıkları da buna bağlı olarak bir şekilde düzenlendi. Bu artışlara rağmen, bayram ikramiyelerine 2021’deki yüzde 10’luk artış dışında herhangi bir işlem yapılmadı ”ifadelerini kullandı.

Tüm İşçi Emeklileri Dul Ve Yetimleri Derneği (TÜMEMEKDER) Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, bayram ikramiyesinin yükseltilmesinin milyonlarca emekliye rahat bir nefes aldıracağını belirterek, “En düşük emekli aylığı miktarının, uygulanan asgari ücretin yaklaşık yarısına denk geldiği dikkate alındığında bu adımın atılması mutlaka gereklidir.. Milyonlarca emeklimiz hükümetimizden bu yönde bir müjde bekliyor” diye konuştu.

Bilindiği gibi ülkemizde yaklaşık 14 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşlar her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde iki defa ikramiye alıyor. Her emekliye maaşı ne olursa olsun eşit miktarda ikramiye ödeniyor.

Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödenmiş böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL’ye çıkartılmıştı. Bu yıl asgari ücrete yapılan tarihi artış ve maaşlarda yapılan ek iyileştirmeler ikramiyede de bir zam umudunu ortaya çıkardı. Bu ay sonunda ilk ikramiye ödenecek. Ramazan Bayramı öncesinde 25-30 Nisan tarihleri arasında ikramiyelerin hesaplarda olması bekleniyor.

KİMLER İKRAMİYE ALABİLİYOR?

SGK’dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.

İKRAMİYE İÇİN BAŞVURU GEREKİYOR MU?

Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor. Ödemeler otomatik olarak emekli maaşı aldıkları hesaplara yatırılacak. Bu konuda bazı dolandırıcılar emekliler ile irtibata geçiyor. Hiç kimseye bilgilerinizi vermeyin. Bir işlem yapılmasına da gerek yok.

İKİ EMEKLİ MAAŞI ALANLAR NE YAPACAK?

 

Eşinden ve kendi emekliliğinden dolayı iki maaş alanlarda iki dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Böylece ikramiye tek bir dosya üzerinden ve bir adet verilmiş olacak.

İKRAMİYELERDE KESİNTİ VAR MI?

Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamıyor. Ayrıca bu ödemeler emeklinin borcu olsa dahi haciz konusu yapılamıyor.

İKRAMİYELER NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bu yıl Ramazan Bayramı 2-4 Mayıs tarihlerine denk geliyor. Ramazan Bayramı ikramiyesinin nisan ayının son haftasında emeklilerin hesabında olması bekleniyor. Kurban Bayramı ikramiyesi ise temmuz ayının ilk haftası ödenecek.

YENİ EMEKLİ OLANLARA İKRAMİYE VAR MI?

İkramiyeden yararlanmak için “ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak” şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare “bayramın içinde bulunduğu ayda” şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs ayından sonra temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak.

İKRAMİYE KAÇ LİRA ÖDENİYOR?

Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL’ye çıkartıldı. Yine dul yetim maaşı alanlar hissi oranında (örneğin %75) ikramiye alacak. Bu yıl yeni bir rakam belirlenirse tüm ikramiyeler de artmış olacak.

BU YILKİ İKRAMİYELERE ZAM YAPILACAK MI?

Bu yıl ikramiyelerin artacağı yönünde beklentiler oluştu ancak yapılan resmi bir açıklama yok. Bu arada çeşitli kesimlerden talepler de oluyor. Bu ay içinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı netlik kazanacaktır.

HİSSE ORANINDA ÖDEME NASIL YAPILACAK?

Emekliler                   1.100 TL            Toplam: 2.200 TL

Ölüm aylığı (%75)        825 TL            Toplam: 1.650 TL

Ölüm aylığı (%50)        550 TL            Toplam: 1.100 TL

Ölüm aylığı (%25)        275 TL            Toplam: 550 TL

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!