Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), son günlerde kamuoyunda yer alan “Doğalgaz dünyada ucuzlarken Türkiye’de yüzde 117 zamlandı” yönündeki iddialara yazılı açıklama yaparak, söz konusu söylemlerin gerçek dışı ve yanıltıcı olduğunu duyurdu.
DMM’nin açıklamasında, iddiaların kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik dezenformasyon içerdiği vurgulandı. Türkiye'nin enerji politikalarının küresel piyasa koşulları, arz güvenliği ve vatandaşların korunması esas alınarak yürütüldüğü belirtildi.
ENERJİYE 1 TRİLYON LİRALIK SÜBVANSİYON
Açıklamada, Türkiye’nin güçlü sübvansiyon politikalarıyla vatandaşın enerji maliyetlerine karşı korunduğu belirtildi. Özellikle doğalgazda yaklaşık yüzde 44 oranında destek uygulandığı ifade edilirken, son 3 yılda enerji faturalarına toplamda 1 trilyon lirayı aşkın sübvansiyon sağlandığı bildirildi. 2025 yılında ise doğalgaz sübvansiyonunun 200 milyar lirayı aşması bekleniyor.
Ayrıca, asgari ücretle kıyaslama yapılarak 2002 yılında 100 metreküp doğalgazın asgari ücretin yüzde 26’sına denk geldiği, günümüzde ise bu oranın yüzde 5,9’a kadar düştüğü kaydedildi.
YERLİ ÜRETİM ARTIYOR, BAĞIMLILIK AZALIYOR
DMM, açıklamasında yerli doğalgaz üretiminin artışına da dikkat çekti. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 9,5 milyon metreküp üretim gerçekleştirildiği, bu miktarın 2026’da 20 milyon, 2028’de ise 40 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi. Bu yatırımlarla birlikte enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.
KÜRESEL ENERJİ KRİZİNE VURGU
Açıklamada ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşı, OPEC’in arz kısıtlamaları, LNG piyasasındaki daralma ve Hürmüz Boğazı’ndaki jeopolitik risklerin dünya genelinde enerji fiyatlarını yukarı çektiği vurgulandı. Bu gelişmelerin, “dünyada doğalgaz fiyatları düştü” iddiasının bağlamından koparıldığını ve yanıltıcı olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.
FİYAT AYARLAMALARI BİLİMSEL TEMELLİ
Doğalgaz fiyatlarına yapılan ayarlamaların enflasyonla mücadele süreciyle uyumlu, döviz kuru, ithalat maliyeti ve sübvansiyon yükü gibi ekonomik kriterlere dayandığı ifade edildi. Ayrıca Temmuz ayındaki fiyat düzenlemelerinin memur ve emekli zamlarıyla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığı kaydedildi.
DMM, resmi açıklamalar haricindeki iddialara itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.