Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı sağlayan Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) yani halk arasında bilinen adıyla yıpranma payı uygulamasında kapsam daraltmaya gidiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yalnızca gerçek anlamda riskli ve ağır işlerde çalışanlar erken emeklilik hakkından yararlanabilecek.
SUİSTİMALLER SGK’YI HAREKETE GEÇİRDİ
SGK’nın yaptığı denetimlerde, bazı işverenlerin tehlikeli olmayan mesleklerdeki çalışanları da yıpranma payı kapsamında gösterdiği tespit edildi. Bu durumun önüne geçmek amacıyla, SGK 2025 Nisan ayından itibaren geçerli olacak şekilde bazı meslekleri uygulama dışı bırakma kararı aldı.
Aşçı, Çaycı, Bekçi Artık Kapsam Dışı
Yeni düzenlemeyle birlikte risk unsuru taşımayan şu meslekler yıpranma payı kapsamından çıkarılıyor:
- Aşçı
- Bekçi
- Çaycı
- Danışman
- Hizmetli
- Sekreter
Bu mesleklerin yanı sıra tehlike arz etmeyen diğer bazı görevler için de sistemsel sınırlamalar getirilecek. Artık işverenler, uygunsuz bildirimlerde sistem üzerinden otomatik uyarı alacak.
GERÇEK HAK SAHİPLERİ KORUNACAK
SGK’nın bu adımıyla hem yıpranma hakkının kötüye kullanımı engellenecek hem de gerçekten ağır koşullarda çalışan ancak hatalı kodlama nedeniyle mağdur olan kişilerin erken emeklilikten faydalanması sağlanacak. Örneğin, sıradan şoförlük yıpranma kapsamı dışında kalacak; ancak itfaiyeci gibi tehlikeli görevlerde çalışan şoförler bu haktan yararlanmaya devam edecek.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
FHSZ’den yararlanmaya devam edecek başlıca meslek grupları arasında şunlar yer alıyor:
- Madenciler
- Kimyasal üretim çalışanları
- Metal döküm işçileri
- Radyasyonla çalışan sağlık personeli
- Polis ve jandarma
- İtfaiyeciler
- Arama-kurtarma ekipleri
- Hemşire ve belirli sağlık çalışanları
SGK'nın çevrim içi sisteminden kısıtlama getirilen meslek kodlarına ulaşılabilecek. Kurum, bu düzenlemeyle hem kamu kaynaklarının korunmasını hem de sosyal güvenlik sisteminin adaletli bir şekilde işlemesini amaçlıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.