İşten haksız yere çıkarıldığını düşünen işçiler için Türk iş hukuku önemli haklar ve yasal yollar sunuyor. Avukat Merve Ayyıldız, Bakış Haber’e yaptığı açıklamada, işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın işine son verilen çalışanların hem işe iade hem de işçilik alacakları için hukuki süreç başlatabileceğini belirtti.
Haber: Aylin Solmaz
İŞE İADE DAVASI İÇİN 1 AY SÜRE
Avukat Ayyıldız, işe iade davası açmak isteyen işçilerin dikkat etmesi gereken ilk noktanın süre olduğunu vurguladı. "İş sözleşmesinin feshi çalışana tebliğ edildikten sonra, işçi en geç 1 ay içinde işe iade davası açmalıdır. Bu süre hak düşürücü süredir" ifadelerini kullandı.
İşe iade davası açılabilmesi için işçinin iş güvencesine tabi olması gerektiğini belirten Ayyıldız, bu kapsamda şu şartların sağlanması gerektiğini söyledi:
İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması, İşçinin aynı iş yerinde en az 6 ay çalışmış olması, İşverenin vekili konumunda olmaması, İşverenin işyerinde en az 30 işçi çalıştırıyor olması. Bu şartları taşıyan işçilerin, işe iade davası yoluyla işine geri dönme hakkını kullanabileceğini belirten Ayyıldız, işe iade talebinde bulunmayan ya da bu şartları sağlamayan işçilerin ise işçilik alacakları için İş Mahkemesi'ne başvurabileceğini söyledi. Ancak dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması yasal olarak zorunlu.
İŞÇİLİK ALACAKLARI NELERDİR?
Avukat Ayyıldız, işten haksız yere çıkarılan işçilerin talep edebileceği işçilik alacaklarını da şu şekilde sıraladı:
Kıdem tazminatı, İhbar tazminatı, Fazla mesai ücreti, Ücret alacağı, Yıllık izin ücreti, Ulusal bayram ve genel tatil (UBGT) ücreti, Asgari geçim indirimi (AGİ) farkları
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ
Ayyıldız, feshe bağlı olmayan alacakların iş sözleşmesi devam ederken de talep edilebileceğini belirterek, “Özellikle ücret, fazla mesai, UBGT ve hafta tatili ücretleri gibi haklar için iş sözleşmesinin sona ermesine gerek yoktur. Ancak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti gibi feshe bağlı alacaklar, ancak iş sözleşmesinin sona ermesiyle talep edilebilir” dedi.
ZAMANAŞIMI SÜRESİNE DİKKAT
Haksız işten çıkarmaya uğrayan işçilerin haklarını aramak için zaman kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, bu tür alacakların 5 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu hatırlattı. Ayrıca, işçilik alacakları davası öncesinde arabuluculuk sürecinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Son olarak Ayyıldız, işçilerin haklarını öğrenmeleri ve yasal süreci doğru yönetebilmeleri için uzman bir avukata başvurmalarının önemine dikkat çekti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.