Sağlık Bakanlığı, yenidoğan yoğun bakım servislerinden taburcu edilecek bebekler için önemli bir düzenlemeye gitti. Yeni uygulamaya göre, otomobili olan ailelerin, bebeklerini hastaneden çıkarmadan önce araba koltuğu kullanmaları zorunlu hale geldi. Üstelik sadece koltuğun varlığı yeterli olmayacak; aileler, bu koltuğu doğru kullanabildiklerini de belgelemek zorunda olacak.
EĞİTİM ŞARTI DA GETİRİLDİ
Yeni taburculuk protokolü kapsamında, ailelerin bebeklerini araba koltuğuna doğru bir şekilde yerleştirebildiklerini göstermeleri şart koşuluyor. Bu konuda verilecek kısa bir eğitimi başarıyla tamamlamayan ailelere taburculuk izni verilmeyecek.
DETAYLI KRİTERLER AÇIKLANDI
Bakanlık, “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Hasta Kabul ve Taburculuk Kriterleri Protokolü” kapsamında taburculuk için bazı sağlık kriterlerini de güncelledi. Buna göre bebeklerin:
- En az 36–37. gebelik haftasında olması,
- Akut yaşamsal sorunlarının kalmamış olması,
- Yeterli kilo alımını sağlamış olması,
- Vücut ısısının dengelenmiş olması,
Topuk kanı ve diğer tarama testlerinin tamamlanmış olması
gerekiyor.
Bu şartları sağlayan bebekler için, eğer ailelerinin özel taşıma aracı varsa, araba koltuğu kullanımı ve ilgili eğitim zorunlu hale getirilecek.
UYGULAMA OTOMOBİLİ OLAN AİLELER İÇİN GEÇERLİ
Yeni uygulama yalnızca araçla hastaneden ayrılacak olan aileleri kapsıyor. Otomobili olmayan ve toplu taşıma ya da başka bir yöntemle evlerine dönecek aileler bu zorunluluktan muaf tutulacak.
AMAÇ: BEBEKLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK
Bakanlık yetkilileri, bu düzenlemeyle doğumdan itibaren bebeklerin güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan uygulama ile hem ailelerin bilinçlendirilmesi hem de bebek ölümlerinin önlenmesi amaçlanıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.