Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2025 yılı Mayıs ayına ilişkin enflasyon beklentileri yukarı yönlü güncellendi. Bu artış, ekonomide fiyat baskılarının sürdüğüne işaret ederken, yıl sonu tahminleri de yeniden şekillendi.
MAYIS TÜFE BEKLENTİSİ: %2,36
Ankete katılan piyasa profesyonelleri ve finansal kuruluşlar, mayıs ayı için tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışını yüzde 2,36 olarak öngördü. Bu oran, bir önceki anketteki yüzde 2,20 tahminine göre hafif bir yükseliş anlamına geliyor. Artış beklentisi, mal ve hizmet fiyatlarında devam eden yukarı yönlü baskının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
YIL SONU TAHMİNİ ARTIŞ GÖSTERDİ
TCMB’nin verilerine göre, 2025 yıl sonu için enflasyon beklentisi de nisan ayında yüzde 29,98 iken, mayıs anketinde yüzde 30,35’e yükseldi. Bu revizyon, ekonomik aktörlerin yılın ikinci yarısında da fiyat artışlarının süreceğine yönelik beklentilerini yansıtıyor.
UZUN VADEDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
12 ay sonrası için enflasyon tahmini ise yüzde 25,56’dan yüzde 25,06’ya gerileyerek sınırlı da olsa olumlu bir sinyal verdi. Ancak 24 ay sonrası için beklenti yüzde 17,69’dan yüzde 17,77’ye yükselerek uzun vadeli fiyat istikrarı konusunda temkinli duruşun devam ettiğini gösterdi.
TÜİK VERİLERİ MERAKLA BEKLENİYOR
2025 yılı Mayıs ayına ilişkin resmi enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayının ilk haftasında açıklanacak. Açıklanacak veriler, hem politika yapıcılar hem de vatandaşlar için önümüzdeki döneme dair ekonomik planlamalarda belirleyici rol oynayacak.
Ekonomistler, mevcut beklentiler doğrultusunda hane halkının alım gücünde baskının sürebileceği uyarısında bulunuyor. Açıklanacak resmi veriler, Temmuz ayında belirlenecek memur ve emekli maaş zamları açısından da kritik önem taşıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.