Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) geçiş için son kayıt tarihi, yaşanan yoğunluk nedeniyle bir ay uzatıldı. Vergi mükelleflerinin mağdur olmaması amacıyla, sisteme kayıt için yeni son tarih 31 Ocak 2025 olarak belirlendi. 31 Aralık 2024'e kadar kaydolanlar ise, yıl sonunda yapılacak donanım fiyatı artışlarından etkilenmeyecek ve 2024 fiyatlarıyla işlem yapabilecek.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan, "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle, akaryakıt piyasasında rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla, taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri sisteme kaydolmaya ve donanım taktırmaya zorunlu kılındı.
YENİ KAYIT TARİHİ VE FİYATLAR
Daha önce 31 Aralık 2024 olarak belirlenen son kayıt tarihi, yapılan düzenleme ile 31 Ocak 2025'e uzatıldı. 31 Aralık’a kadar sisteme kaydolan taşıt sahipleri, donanım fiyatlarını yıl sonu ÜFE artış oranından etkilenmeden 2024 fiyatlarıyla ödeyebilecek. Ayrıca, montaj işlemleri için 30 Nisan 2025’e kadar süre tanınacak ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt harcamaları vergi indirimine dahil olmaya devam edecek.
31 ARALIK’A KADAR KAYIT YAPANLAR DAHA AVANTAJLI
Taşıt sahipleri, 31 Aralık 2024'e kadar kayıt yaptırarak, 2024 yılı fiyatlarıyla işlem yapma fırsatını yakalayacaklar. 2025 yılına ait fiyatlar ise 1-31 Ocak 2025 tarihlerinde kaydolanlar için geçerli olacak. Bu tarih sonrasında sisteme kaydolan araç sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, yakıt giderlerini gider olarak gösteremeyecek ve montajlarını tamamlamayanlar cezai yaptırımla karşılaşabilecek.
YENİ DÜZENLEMELER VE UZUN VADELİ ETKİLER
1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından taşıt tanıma birimi (TTB) ile donatılacak. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar da TTB ile değiştirilecek, böylece usulsüzlüklerin önüne geçilerek standartlaşma sağlanacak.
UTTS sistemi sayesinde, yaklaşık 8 milyon taşıtın akaryakıt harcamaları elektronik ortamda izlenecek ve yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Ülke genelinde ise 4 bin akaryakıt istasyonunda 450 teknik servis ve 2 bin personel, montaj işlemleri için görev alıyor.
VERGİ AVANTAJLARI VE YENİ DÜZENLEMELER
Yeni düzenlemeyle, firmalar, Taşıt Tanıma Sistemleri için %50'ye kadar amortisman oranı seçebilecek ve bu kapsamda yapılacak harcamaları iki yıl içinde gider olarak yazma hakkına sahip olacak.
Kaynak: sözcü.com
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.