Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 10-12 Nisan tarihlerinde yaşanan ve tarım ürünlerinde büyük zarara yol açan zirai donun ardından, üreticilerin mağduriyetini azaltmak amacıyla çiftçilere yönelik "Zirai Don Sonrası Bahçe Bakımı Eğitimi" düzenledi.
Eğitim programı kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ile Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ, çiftçilere don sonrası bakım ve besleme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsmail Gürbüz, eğitimin açılışında yaptığı konuşmada, Elazığ’da yaşanan don olayının büyük ekonomik zarara neden olduğunu belirtti. Gürbüz, “Bir ay önce yaşanan ve ülke genelini etkileyen soğuk hava dalgası, özellikle ilimizdeki dikili tarım arazilerinde ciddi hasara neden oldu. Kayısı, ceviz ve badem başta olmak üzere bazı ürünlerde %80-90, hatta %100'e varan zarar meydana geldi. Toplam zararın 10 milyar TL’yi bulduğu tespit edildi,” dedi.
Prof. Dr. Hakan Yıldırım ise yaşanan don olayını bir doğal afet olarak nitelendirdi. “Bu, alışık olduğumuz ilkbahar geç donlarından çok daha şiddetli bir olaydı. Çiftçilerimiz ‘önlem alsaydık ürünleri kurtarabilir miydik?’ diye düşünüyor ancak ne yazık ki alınabilecek klasik önlemler bu kadar şiddetli bir donu önleyemezdi,” diye konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ ise gübreleme konusunda dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Yanardağ, “Zirai don sonrası bitkilerin yaprak üretmeden azotu kullanması mümkün değil. Ortada yaprak yoksa attığınız gübre şu an için herhangi bir işe yaramaz. Dolayısıyla doğru zamanda doğru uygulama büyük önem taşıyor,” dedi.
Eğitimler, üreticilerin yaşadığı zararı azaltmak ve ilerleyen dönemlerde verim kaybını önlemek amacıyla bilimsel bilgiler ışığında gerçekleşti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.