Başkan Turan: ‘Üretici Ürününü Değerinde Satamıyor’
GÜNDEMBaşkan Turan: ‘Üretici Ürününü Değerinde Satamıyor’
Elazığ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan, hayvancılık sektörünün yaşadığı derin sorunlara dikkat çekti.
Haber: Aylin Solmaz
2011 yılından bu yana görevini sürdüren Başkan Turan, Elazığ’daki sığır yetiştiriciliğinin potansiyelinin yeterli düzeyde olduğunu ancak pazarlama ve maliyet kaynaklı sorunlar nedeniyle üreticilerin ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Birlik Başkanı Turan, Elazığ’ın nüfusunun az olması sebebiyle üretilen hayvansal ürünlerin şehir içinde tüketilemediğini ve bu nedenle ürünlerin il dışına satılmak zorunda kalındığını belirtti. Bu durumun pazarlama açısından büyük zorluklar doğurduğunu ifade eden Turan, “Üreticinin en büyük sıkıntısı, ürününü hak ettiği değerde satamamasıdır. Süt fiyatları düşerken yem fiyatları artıyor. Bu koşullarda üretimi sürdürmek neredeyse imkânsız hale geliyor,” dedi.
"SÜTÜN FAZLASI YOK, AKSİNE ÜRETİM DÜŞÜYOR"
Turan, Türkiye’de süt arzının fazla olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Süt üretimi her geçen gün azalıyor, inekler kesime gönderiliyor. Bu şartlar altında süt fazlası olduğunu söylemek mantıklı değil,” ifadelerini kullandı.
Sanayi tarafında da sorunlar olduğunu vurgulayan Turan, “Mandıralar ve bazı üreticiler, süt tozu kullanarak peynir, yoğurt, ayran üretiyor. Bu da çiğ süt talebini azaltıyor ve üreticinin sütü elinde kalıyor,” dedi.
“KÖYLÜ SÜTÜNÜ DEĞERLENDİREMİYOR”
Köyde küçük ölçekli üretim yapanların şehirde süt satmasının maliyetli olduğunu söyleyen Turan, 15-20 kilometre mesafeden günlük 200 TL yakıt masrafı çıktığını belirtti. “Sütü 25-30 TL’ye satsalar bile kazanç elde edemiyorlar. Bu nedenle bazı üreticiler sütlerini peynir yaparak satmaya çalışıyor. Bu yöntem biraz daha kârlı, en azından maliyeti kurtarıyor,” dedi.
YEM FİYATLARINA KONSEY ÇAĞRISI
Yem fiyatlarının sürekli arttığını belirten Turan, bu artışın arpa ve hububat fiyatlarından kaynaklandığını, ancak yapılan sıfır gümrüklü ithalatın sanayiciye yaradığını söyledi. “2024 yılı harman döneminde 6 liraya alınan arpa bugün 13,5 liraya satılıyor. Yem fiyatları yükselirken, süt fiyatları düşüyor. Bu ters orantı sürdürülebilir değil,” dedi.
Bu noktada önemli bir öneride bulunan Turan, yem fiyatlarının kontrol altında tutulabilmesi için bir “Yem Konseyi” kurulması gerektiğini ifade etti.
İlginizi Çekebilir