© Elazığ Günebakış Gazetesi

Eğitimde Yeni Dönem: MEB, Proje Okullarını Yeniden Şekillendirdi

Eğitimde Yeni Dönem: MEB, Proje Okullarını Yeniden Şekillendirdi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Proje Okulları Yönetmeliği”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte proje okulları artık iki farklı kategoride değerlendirilecek: "Özel Program Uygulayan Okullar" ve "Özel Proje Uygulayan Okullar".

Yönetmelik ile proje okulu statüsü kazanmak isteyen okullarda aranacak şartlar, uygulama esasları ve öğrenci kabul kriterleri netleştirildi.

 

PROJE OKULU OLMA KRİTERLERİ NETLEŞTİ

Bir okulun proje okulu olabilmesi için şu şartlardan en az birini sağlaması gerekiyor:

Ulusal/uluslararası özel program yürütme, Kamu ve özel sektörle iş birliğiyle proje geliştirme, Sürdürülebilir projeler üretme ve uygulama yeterliliği, Okul gelişim projesi yürütme taahhüdü, Sektörel mükemmeliyet merkezi faaliyeti yürüten mesleki teknik ortaöğretim kurumu olma.

 

ÖZEL PROGRAM UYGULAYAN OKULLAR

Bu kategori altındaki okullarda, bilim, teknoloji gibi alanlara özgü özel eğitim programları uygulanacak. Öğrenciler, bu alanlarda derinlemesine ve hedef odaklı bir eğitim alacak.

FİZİKSEL VE EĞİTSEL GEREKLİLİKLER:

En az 20 derslik, Donanımlı laboratuvarlar ve atölyeler, Görsel sanatlar ve müzik sınıfları, Kütüphane/Z-kütüphane, spor salonu, konferans salonu, Ayrı kız ve erkek pansiyonları, Öğrenci başına en fazla 24 kişilik sınıflar, Her 8 öğrenciye bir danışman öğretmen, Okul içinde AR-GE birimi kurulması. Projelerin fikrî ve sınai mülkiyet kapsamında ticarileştirilmesi imkânı.

Bu okullara girmek isteyen öğrencilerin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Türkiye genelinde ilk %1’lik başarı diliminde yer alması ve ek bir sınavda başarılı olması gerekiyor.

 

ÖZEL PROJE UYGULAYAN OKULLAR

Bu okullarda, öğrenme süreçleri araştırma, problem çözme ve düşünme becerilerinin geliştirilmesine odaklanacak. Öğrenci ve öğretmenlerin aktif katılımıyla özgün projeler üretilecek.

UYGULAMA VE DEĞERLENDİRME:

Teorik bilgiler pratiğe dönüştürülecek. İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri başvuru sürecine dahil olacak. Başvurular üç aşamalı komisyonla değerlendirilecek: İl Proje Okulu Değerlendirme Komisyonu, İl Proje Okulu Teklif Komisyonu, Bakanlık Proje Okulu Tespit Komisyonu. Okullar, il müdürlükleri tarafından her yıl, genel müdürlükler tarafından ise iki yılda bir izlenecek.

Ayrıca “Okul Gelişim Projeleri” kapsamında; okul iklimi, akademik başarı, kültürel ve sportif etkinlikler gibi birçok alanda bütüncül gelişim sağlanması hedefleniyor.

 

AMAÇ: NİTELİKLİ VE YENİLİKÇİ EĞİTİM MODELİ

Yeni yönetmelikle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, proje okullarının sadece akademik değil, aynı zamanda sosyal ve teknolojik becerileri yüksek bireyler yetiştirmesi için altyapı hazırlıyor. Yönetmelik, eğitimde kaliteyi ve çeşitliliği artırmayı hedefliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER