© Elazığ Günebakış Gazetesi

Kira Sözleşmelerinde Dijital Dönüşüm

Kira Sözleşmelerinde Dijital Dönüşüm

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 4 Kasım 2024 itibarıyla kullanıma sunulan “e-Kira Sözleşmesi” uygulaması, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Kiracılar ile ev sahipleri arasında daha güvenli, hızlı ve şeffaf bir ilişki kurulmasını hedefleyen uygulama kapsamında bugüne kadar 81 ilde toplam 20 bin 979 kira sözleşmesi dijital ortamda oluşturuldu.

E-DEVLET’TEN KİRA SÖZLEŞMESİ OLUŞTURMA DÖNEMİ BAŞLADI

Uygulamanın ilk fazında, taşınmaz sahibi olan vatandaşlar e-Devlet Kapısı üzerinden "Kira Sözleşmesi İşlemleri" ekranı aracılığıyla kira sözleşmelerini oluşturabiliyor. Sözleşmeler, kiracı ve varsa kefil tarafından da yine e-Devlet üzerinden onaylanabiliyor.

EMLAKÇILAR DA SİSTEME DAHİL EDİLDİ

9 Mayıs 2025 tarihinde başlatılan ikinci faz ile birlikte yetki belgeli emlak danışmanları da sisteme dahil edildi. Artık bu danışmanlar da e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlayıp tarafların onayına sunabiliyor. Böylece yetkisiz kişilerin kira işlemlerine aracılık etmesi engellenirken, emlak ofislerinin yasal yetkileri de e-Devlet üzerinden doğrulanabilir hale geldi.

BARKODLU VE ZAMAN DAMGALI BELGELERLE RESMİ GEÇERLİLİK

Yeni sistem sayesinde oluşturulan kira sözleşmelerine barkodlu ve zaman damgalı belgeler eklenebiliyor. Bu belgeler e-Devlet üzerinden kolaylıkla doğrulanabiliyor ve resmi işlemlerde kullanılabiliyor.

KİRA SÜRECİNDE GÜVENLİK VE ŞEFFAFLIK

Uygulama ile kira sürecindeki tüm işlemler daha güvenilir ve şeffaf hale getirildi. Sistemde taşınmazın sahipliği gibi bilgiler kontrol edilerek olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, kira sözleşmelerinin resmi kurumlara iletilmesi gibi bürokratik işlemler de dijitalleşme sayesinde ortadan kaldırıldı.

BAKAN ŞİMŞEK: “KAMUYA EK MALİYET OLUŞMADI”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın tamamen yerli yazılımcılar tarafından geliştirildiğini ve kamuya herhangi bir ek maliyet yükü getirmediğini belirtti. Şimşek, "Vatandaş odaklı dijital hizmetler geliştiriyoruz. Bu hizmetten ek bir ücret ödemeden faydalanabiliyorlar. Şimdi tüzel kişiliklerin de sisteme dahil edilmesi için kapsam genişletiliyor." dedi.

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ VE BİLGİLENDİRME DESTEĞİ

Vatandaşların kolayca faydalanabilmesi için sistemin arayüzü sade ve kullanıcı dostu şekilde tasarlandı. Ayrıca sistemin nasıl kullanılacağına dair kılavuz belgeler ve tanıtım videoları da e-Devlet platformuna eklendi. Bu bilgilendirici içeriklerin televizyonlarda da yayımlanması planlanıyor.

Yeni nesil dijital hizmet olarak öne çıkan e-Kira Sözleşmesi uygulaması, kira ilişkilerinde hem kullanıcı deneyimini hem de güvenliği üst düzeye taşıyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER