Kahve, birçok kişi için güne başlarken vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelse de Diyetisyen Ezgi Böler, kahvenin bilinçsiz tüketiminin beslenme dengesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Haber: Aylin Solmaz
Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Böler, kahvenin metabolizmayı geçici olarak hızlandırabileceğini, zihinsel performansa katkı sağlayabileceğini ancak bu faydaların aşırı tüketimde zarar getirebileceğini vurguladı.
İŞTAHI BASTIRABİLİR, MİDEYİ ZORLAYABİLİR
Kahvenin içerdiği kafein sayesinde kısa süreli tokluk hissi yaratarak bazı bireylerde ana öğünlerin atlanmasına yol açabileceğini belirten Böler, özellikle aç karnına kahve tüketiminin mide problemlerine (reflü, gastrit gibi) neden olabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca kahveyle birlikte tüketilen şeker ve krema gibi katkıların fark edilmeden kalori alımını artırabileceğini söyledi.
DEMİR VE KALSİYUM EMİLİMİNİ AZALTABİLİR
Aşırı kahve tüketiminin, demir ve kalsiyum emilimini azaltabileceğine de dikkat çeken Böler, “Özellikle anemiye yatkın bireylerin kahve tüketiminde dikkatli olması gerekir” dedi.
NE KADAR KAHVE TÜKETİLMELİ?
Genel olarak sağlıklı bireyler için günde 300-400 mg kafein alımının güvenli olduğunu belirten Böler, bu miktarın yaklaşık olarak 2-3 fincan Türk kahvesi ya da 1-2 kupa filtre kahveye denk geldiğini söyledi. Ancak tüketim miktarının kişisel özelliklere göre değişebileceğini vurguladı: “Yaş, kilo, sağlık durumu, kullanılan ilaçlar ve kafein toleransı gibi faktörler, kişiye özel değerlendirme yapılmasını gerektirir.”
KAHVE SAĞLIKLI BİR ALIŞKANLIK OLABİLİR AMA…
Diyetisyen Böler, kahvenin bilinçli ve dengeli tüketildiğinde sağlıklı bir beslenme düzeninin parçası olabileceğini belirterek, “Önemli olan ne kadar, ne zaman ve nasıl tükettiğinizdir. Bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda kahve, günlük yaşamda doğru şekilde yer alabilir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.