Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Ergin, 2025 yılı pancar kampanyasında üreticiye büyük yük bindiğini belirterek, mevcut fabrikanın işleme kapasitesinin yetersiz olduğunu ve Malatya'ya gönderilecek pancar kotasının artırılması gerektiğini vurguladı.
Bakış Haber’e konuşan Başkan Ergin 2025 kampanyası kapsamında Elazığ'da 360 bin tonluk pancar kotasının bulunduğunu, bunun yaklaşık 47 bin dönüm araziye tekabül ettiğini söyledi. Bölgenin en büyük ekim sahasının ise Kovancılar bölgesinde, Kanatlı Barajı kapalı sulama sistemiyle gerçekleştiğini belirtti.
“Şu anda sadece Kovancılar bölgesinde 120 bin ton pancar ekildi. Bunun 60 bin tonu Malatya'ya gönderilecek, ancak bu yeterli değil” diyen Ergin, fabrikanın günlük ortalama 1800–1900 ton pancar işleyebildiğini, bu nedenle geçen yıl çok sayıda pancarın çürüdüğünü söyledi.
1954 MODEL MAKİNELERLE ÜRETİM YAPILIYOR
Fabrikanın 1954 yapımı makinelerle çalıştığını belirten Ergin, bu durumun üretim kapasitesini ciddi şekilde sınırladığını ifade etti. “Kapasite artırımı yapılsa bile 150–200 bin ton seviyesine çıkabilir ki bu da yetmez. Bu yüzden Malatya’ya gönderilecek kotanın 100 bin tona çıkarılmasını talep ediyoruz. Eğer bu yapılırsa hem çiftçimiz hem de fabrikamız rahat eder” dedi.
“PANCAR ÇİFTÇİ İÇİN KAZANÇLI ÜRÜN”
Çiftçinin bir diğer sorununun da randevu sistemi olduğunu söyleyen Ergin, günlük 4–5 bin ton pancarın teslim edilmek istendiğini ancak fabrikanın sahasının da küçük olması nedeniyle büyük sıkışıklık yaşandığını dile getirdi. “Çiftçi randevu alamadan pancarını teslim edemiyor. Bu da ciddi mağduriyete yol açıyor” diye konuştu.
Ergin, tüm zorluklara rağmen pancarın çiftçi için halen en kazançlı ürün olduğunu vurgulayarak, “Barajlar ve kapalı sistem sulama yaygınlaştıkça çiftçimiz daha rahat edecek. Ama fabrikaların da bu gelişime ayak uydurması gerekiyor” diyerek yetkilileri çözüm üretmeye davet etti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.