2025 yılı bütçesinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ile Milli Saraylar İdaresi’ne ayrılan ödeneklerde dikkat çeken artışlar yapıldı. Enerji yatırımları ile tarihi mirasın korunmasına yönelik kamu destekleri önemli ölçüde artırıldı.
MAPEG’E 4,2 MİLYAR LİRALIK DEV BÜTÇE
Türkiye’nin doğal kaynak arama ve enerji yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi, MAPEG bütçesine de yansıdı. 2025 yılı için MAPEG’e ayrılan bütçe, Hazine’den sağlanan 2 milyar 314 milyon liralık destekle birlikte toplam 4 milyar 285 milyon liraya ulaştı. Böylece geçtiğimiz yılki 971 milyon liralık bütçeye göre büyük bir artış gerçekleşti.
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen torba yasa teklifine göre, MAPEG’in gelir kalemlerinde en büyük pay Hazine yardımı olacak. Ayrıca yeni düzenlemelerle birlikte MAPEG ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) varlıkları devlet malı sayılacak ve bu varlıklar haczedilemeyecek. MAPEG’in işlemleri ise KDV, ÖTV, harç, tapu ve kadastro gibi kalemlerde döner sermaye ücretlerinden muaf tutulacak.
MİLLİ SARAYLAR İDARESİ’NE 3 MİLYAR LİRALIK ÖDENEK
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren saray, köşk, kasır, müze ve diğer tarihi yapılarla ilgili gelir ve harcamalar da yeni bir sisteme kavuşuyor. Tüm gelirlerin Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı tarafından yönetileceği belirtilirken, kurulacak olan özel bir “hesap dairesi” aracılığıyla harcamaların merkezi şekilde yürütüleceği açıklandı.
2025 bütçesinde Milli Saraylar İdaresi’ne 3 milyar 27 milyon 787 bin liralık özel ödenek ayrıldı. Bu kaynak, tarihi yapıların restorasyonu, ziyaretçi hizmetlerinin geliştirilmesi ve yeni projelerin finansmanı için kullanılacak.
Bu artışlarla birlikte Türkiye’nin hem enerji alanında dışa bağımlılığı azaltma hedefi hem de kültürel mirası koruma vizyonu doğrultusunda önemli adımlar atılmış oldu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.