Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin maaşlarında kesintiye neden olan tartışmalı uygulamada önemli bir değişikliğe gidiyor. Mevcut sistemde, son altı ayda muayeneye gelmeyen hastalar nedeniyle hekimlerin maaşında yapılan kesintinin, bir yıla çıkarılması yönünde çalışma başlatıldı.
Yeni düzenlemenin kısa süre içinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
HASTA GELMEDİ, MAAŞ KESİLDİ
Aile Hekimliği Yönetmeliği kapsamında yapılan son güncellemelerle birlikte, hekimlere kayıtlı hasta sayısı 4 binden 3 bin 500’e düşürülmüş, ayrıca yaş gruplarına göre ödeme katsayıları yeniden düzenlenmişti. Bu sistemde, 6 ay boyunca aile sağlığı merkezine uğramayan hastalar için hekimin maaşında ödeme katsayısının yalnızca yarısı dikkate alınıyordu.
Ancak bu durum, hastaları randevuya zorla getirme imkânı bulunmayan aile hekimlerinin ciddi gelir kayıpları yaşamasına neden oldu.
TEPKİLER ARTINCA BAKANLIK GERİ ADIM ATTI
Haziran ayında kesintili maaşların yansıtılmasıyla birlikte birçok aile hekimi, yüzde 10 ila 15 arasında maaş kaybı yaşadıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. Gelen şikayetleri değerlendiren Sağlık Bakanlığı, uygulamanın adil olmadığı yönündeki eleştiriler doğrultusunda kesinti süresini yeniden düzenleme kararı aldı.
Yeni planlamaya göre, artık bir hasta 1 yıl boyunca muayeneye gelmezse hekimin maaşında kesinti uygulanacak.
YENİ YÖNETMELİK YOLDA
Düzenlemenin resmiyet kazanmasıyla birlikte, aile hekimlerinin maaş kaybı riski azalırken, sistemin daha adil ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Sağlık otoriteleri, aynı zamanda hasta takibini kolaylaştıracak alternatif yöntemlerin de değerlendirildiğini belirtiyor.
Yeni yönetmeliğin yakın zamanda resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.