Veteriner Hekim Muhammed Karabulut, evcil hayvan sağlığında aşıların ve parazit uygulamalarının kritik önemine dikkat çekerek, Bakış Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.
Haber: İrem Yılmaz
“AŞILAR, DOSTLARIMIZI VİRAL, BAKTERİYEL VE PARAZİTER HASTALIKLARA KARŞI KORUR”
Evcil hayvanlarda en önemli konulardan birinin aşı programı olduğunun altını çizen Veteriner Hekim Muhammed Karabulut,” Aşıların dostlarımız üzerindeki en önemli etkilerinden biri ise koruyucu hekimliktir. Aşılar, dostlarımızı viral, bakteriyel ve paraziter hastalıklara karşı korur” dedi.
“DÜZENLİ PERİYOTLARLA PARAZİT UYGULAMASI YAPILAN KEDİ VE KÖPEKLERİN İNSANLARA ZARARI OLMAZ”
En önemli aşı türlerinden biri, insanların da sıklıkla bildiği karma aşılar ve parazit aşılarıdır diyen Veteriner Hekim Karabulut,” Parazit aşıları hem dostlarımızı hem de bizleri korur. Belirli dönemlerde parazit uygulaması yapılmayan kedi ve köpeklerde oluşan paraziter durumlar insanlara da bulaşabilir. Halk arasında sıkça sorulan "Vücudumda kist oluşur mu?" veya "Kedimdeki parazit bana geçer mi?" gibi soruların temel yanıtı budur. Yani, düzenli periyotlarla parazit uygulaması yapılan kedi ve köpeklerin insanlara zararı olmaz” ifadesini kullandı.
“KARMA AŞILAR, KEDİLERİ VİRAL HASTALIKLARA KARŞI KORUR”
Veteriner Hekim Muhammed Karabulut, “Bu uygulamaları veteriner hekiminizin kontrolü altında, 2 ayda bir düzenli olarak yaptırabilirsiniz. Kedilerde karma ve lösemi aşıları bulunmaktadır. Karma aşılar, kedileri viral hastalıklara karşı korur. Bu hastalıklardan en bilineni, kanlı ishal gibi ciddi enfeksiyonlardır. Aşılar, bu tür hastalıklara karşı etkili koruma sağlar” dedi.
“AŞILARI YAPTIRMAMA DURUMUNDA TEDAVİ ŞANSI DÜŞEBİLİR”
Aşıları yaptırmama durumunda dostumuz bu hastalıklara yakalandığında bu durum bizi hem manevi olarak çok yıpratır hem de tedavi sürecinde klinik ziyaretleriyle fiziksel olarak fazlasıyla yorabileceğini vurgulayan Veteriner Hekim Karabulut, “Üstelik bu hastalıklara yakalandıktan sonra tedavi şansı %10 civarındadır, hatta bazı durumlarda daha da düşük olabilir. Bu nedenle aşıları düzenli olarak yaptırmak, dostlarımızı hastalıklara karşı korumanın en etkili yoludur” ifadesini kullandı.
“İLK YILLARDA AŞI GENELLİKLE 3 DOZ ŞEKLİNDE UYGULANIRKEN, SONRAKİ YILLARDA BU DOZ SAYISI TEK DOZA DÜŞEBİLİR”
Aşılar, ilerleyen yaşlarda veteriner hekiminizin kontrolü altında yılda bir kez yapılabilmektedir diye belirten Veteriner Hekim Muhammed Karabulut, “İlk yıllarda aşı programı genellikle 3 doz şeklinde uygulanırken, sonraki yıllarda bu doz sayısı tek doza düşebilir. Bunun nedeni, dostlarımızın artık o hastalığa karşı bağışıklık geliştirmiş olmasıdır diyerek “ Bu tek dozluk aşılar, hatırlatma dozu olarak yapılmaktadır. Yaşın şöyle bir avantajı vardır, Dostumuz ilerleyen yaşlarda hastalığı tanıdığı ve bağışıklık geliştirdiği için hastalığa yakalansa bile daha hafif bir şekilde atlatabilir” dedi.
“PARAZİT UYGULAMALARININ YAŞ FARK ETMEKSİZİN BELİRLİ PERİYOTLARLA YAPILMASI GEREKİR”
Parazit uygulamalarının yaş fark etmeksizin belirli periyotlarla yapılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Veteriner Hekim Karabulut,” Çünkü paraziter etkenler dış ortamdan veya bizler aracılığıyla evcil hayvanlara taşınabilir. En sık karşılaşılan sorulardan biri şudur: “Benim kedim dışarı çıkmıyor, parazit uygulaması yaptırmak zorunda mıyım?”
Bu konuda şöyle bir durum söz konusudur: Eğer siz de dışarı hiç çıkmıyor, başka hiçbir hayvanla temas etmiyorsanız risk oldukça düşüktür” ifadesini kullandı. Veteriner Hekim Muhammed Karabulut, “Ancak günlük yaşamda dışarı çıkıp eve döndüğümüzde vücudumuzda farkında olmadan paraziter larvalar taşıyabiliriz. Bu larvalar bizleri etkilemese de evcil dostlarımızı etkileyebilir. Bu nedenle parazit uygulamalarının düzenli olarak yapılması gerekir” dedi.
“VETERİNER HEKİM KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ”
Belirli periyotlarda veteriner hekim kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini ve hekimin belirlediği koruyucu sağlık protokollerinin titizlikle uygulanması gerektiğini hatırlatan Veteriner Hekim Karabulut, Aşı sonrasında en sık karşılaşılan durumlardan birinin, özellikle kedilerde ateş, iştahsızlık ve bazı durumlarda kusma olduğunu belirterek, “Bu belirtiler köpeklerde de görülebilir, ancak kedilerde daha yaygındır. Özellikle ilk kez yapılan aşılarda kediler bu duruma daha fazla reaksiyon gösterebilirler.
“DOSTLARIMIZIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ÖNCEDEN DESTEKLEMEK OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”
Parazit uygulamalarında bu tür yan etkiler çok sık görülmez. Ancak karma, lösemi ve kuduz aşılarından sonra bu tür reaksiyonlarla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle, dostlarımızın bağışıklık sistemini önceden desteklemek oldukça önemlidir” ifadesini kullandı.
Veteriner Hekim Muhammed Karabulut, “İnsanlarda da benzer durumlar yaşanır; örneğin, koronavirüs aşısı sonrası birçok kişi kendini halsiz hissetmiştir. Aynı durum evcil hayvanlarımız için de geçerlidir. Bu yüzden, aşı öncesi ve sonrası bağışıklık destekleyici multivitaminler kullanarak dostlarımızın bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.