Elazığ
07 Temmuz, 2025, Pazartesi
  • DOLAR
    39.98
  • EURO
    46.85
  • ALTIN
    4282.9
  • BIST
    10.108
  • BTC
    107614.38$

Op. Dr. Bülbül'den Önemli Uyarı: Görme Dünyanızda Puslu Bir Tehlike Var!


Op. Dr. Bülbül'den Önemli Uyarı: Görme Dünyanızda Puslu Bir Tehlike Var!
Op. Dr. Bülbül'den Önemli Uyarı: Görme Dünyanızda Puslu Bir Tehlike Var!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bülbül, Katarakt hastalığı hakkında toplumda yanlış bilinenleri güncel tedavi yöntemlerini ve merak edilenleri tüm açıklığıyla Bakış Haber'e anlattı.

Haber: İrem Yılmaz

"KATARAK ÇOĞU ZAMAN YAVAŞ İLERLEDİĞİ İÇİN FARK EDİLMEZ"

Görme duyusunun yaş ilerledikçe bazı hastalıklar nedeniyle zayıflayabileceğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bülbül," Bunlardan en sık karşılaşılanı ise katarakt hastalığıdır. Görmede buğulanma, renklerin soluklaşması, gece ışıklarının dağılması gibi şikâyetlerle ortaya çıkan katarakt, çoğu zaman yavaş ilerlediği için fark edilmez" dedi.

"KATARAK, GÖZÜN İÇİNDEKİ DOĞAL MERCEĞİN YAPISAL OLARAK BOZULMASIDIR"

Katarakt, gözümüzün içinde yer alan merceğin (lensin) saydamlığını kaybetmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır diye tanımlayan Op. Dr. Bülbül,"Normalde göz merceği ışığı kırarak retinaya net bir görüntü iletir. Ancak mercek zamanla matlaşır, şeffaflığını kaybeder ve bu da görmenin bozulmasına yol açar" ifadesini kulalndı.

 Op. Dr. Mustafa Bülbül, “Katarakt bir tabaka ya da zar değil, gözün içindeki doğal merceğin yapısal olarak bozulmasıdır. Hastalar bunu genellikle camın buğulanması, puslu görme ya da gözlük camına leke düşmüş gibi tarif eder.”

"YALNIZCA YAŞLILARA ÖZGÜ BİR HASTALIK DEĞİLDİR"

Kataraktın genellikle ileri yaşlarda, özellikle 60 yaş üstünde sık görüldüğünü vurgulayan Op. Dr. Bülbül, yalnızca yaşlılara özgü bir hastalık olmadığının altını çizerek, Şeker hastalığı (diyabet), uzun süreli kortizon kullanımı, göze alınan travmalar, bazı göz içi iltihaplar (üveit) sigara ve uzun süre güneşe maruz kalma, doğumsal katarakt (bebeklikte görülen türler) gibi durumlarda da kataraktın gelişebileceğini belirtti.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

Kataraktın genellikle yavaş ilerlediğini söyleyen Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Hastalar başlangıçta sorunu fark etmeyebilir" dedi. Op. Dr. Bülbül, En sık görülen belirtilerin, Görmede bulanıklık, renklerin soluk ve mat görünmesi, gözlük numarasının sık sık değişmesi, ışığa hassasiyet ve gece farlardan rahatsızlık, çift veya gölgeli görme, okuma zorluğu, parlak güneşli havalarda kamaşma olabileceğine değindi.

Op. Dr. Mustafa Bülbül, “Katarakt ilerledikçe hastalar hem uzakta hem yakında görme kaybı yaşar. Gözlük değiştirmek artık çözüm olmaz. Bu noktada tek etkili tedavi cerrahidir.”

"KATARAKTIN TEK VE KESİN TEDAVİSİ AMELİYATTIR"

Kataraktın tedavisinin olup olmadığına dair bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Bülbül, "Evet, kataraktın tek ve kesin tedavisi ameliyattır. İlaç, damla ya da gözlükle katarakt gerilemez. Günümüzde katarakt ameliyatları çok gelişmiş tekniklerle, yüksek başarı oranıyla uygulanmaktadır" dedi.

"ÇOĞU ZAMAN BİR KAÇ GÜN İÇİNDE NET GÖRMEYE BAŞLARLAR"

En sık kullanılan yöntemden bahseden Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Fakoemülsifikasyon (FAKO) adı verilen bir tekniktir. Bu yöntemde, göz içine mikro bir kesiden girilir. Ultrason dalgaları ile kataraktlı mercek parçalanır. Bu mercek çıkarılır ve yerine yapay, saydam bir göz içi lens (IOL) yerleştirilir" ifadesini kullandı.

Op. Dr. Bülbül, “Ameliyat genellikle lokal anestezi( damla veya lokal iğne ) ile ağrısız, konforlu ve genellikle 10-15 dakika süren bir işlemdir. Hastalar aynı gün taburcu edilir ve çoğu zaman birkaç gün içinde net görmeye başlarlar.”

AMELİYAT SONRASI GÖZLÜK KULLANMAK ŞART MI?

Ameliyat sonrasında gözlük kullanmanın şart olup olmadığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Mustafa Bülbül, bunun yerleştirilen göz içi mercek türüne göre değiştiğini vurgulayarak, "Standart monofokal lens dediğimiz tek odaklı lens takılan hastalar genellikle sadece uzak mesafeyi net görür, yakını görmek için gözlük kullanmaları gerekir. Ancak son yıllarda geliştirilen premium lens dediğimiz ileri teknoloji ile yapılmış lensler (EDOF, trifokal gibi) sayesinde hastalar hem uzak, hem ara mesafe hem de yakını gözlüksüz görebilmektedir" dedi.

Özellikle aktif yaşam süren, kitap okuyan, telefon kullanan, araç süren hastalar için premium lenslerin büyük konfor sağladığının altını çizen Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Hastalar ameliyattan sonra gözlüksüz net görüşe kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Tabi her hastaya her lens uygun olmayabiliyor, burada hastanın göz yapısı, glokom, diyabetik retinopati, sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıkları , hastanın mesleği  gibi faktörler göz içine takacağımız merceği belirliyor" ifadesini kullandı.

"BEBEKLERDE BU BELİRTİLER VARSA ZAMAN KAYBETMEDEN GÖZ MUAYENESİ YAPILMALI"

Kataraktın her yaşta görülebileceğini hatırlatan Op. Dr. Bülbül, Doğumsal katarakt, bebeklerde doğuştan ya da erken bebeklik döneminde oluşabilir diyerek, Bu durumun acil müdahale gerektirdiğinin altını çizdi.

Op. Dr. Mustafa Bülbül, “Bebeklerde iki göz arasında fark varsa, bir gözde beyazlık fark ediliyorsa ya da göz teması kurmakta zorluk yaşanıyorsa zaman kaybetmeden göz muayenesi yapılmalıdır. Çünkü bu tür kataraktlar göz tembelliğine yol açabilir ve kalıcı görme kaybı bırakabilir" dedi.

"GÜNLÜK YAŞAMI ETKİLEMEYE BAŞLAMIŞSA AMELİYAT İÇİN VAKİT GELMİŞ DEMEKTİR"

Eskiden “katarakt olgunlaşsın, iyice sertleşsin” anlayışı vardı diyen Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Artık modern cihazlar sayesinde, erken dönemde müdahale etmek çok daha başarılı ve güvenlidir" ifadesini kullandı.

Op. Dr. Bülbül, “Bekledikçe ameliyat zorlaşır, iyileşme süresi uzar ve görme kaybı artar. Günlük yaşamı etkilemeye başladıysa, okuma, araç kullanma gibi işler zorlaşıyorsa ameliyat için vakit gelmiş demektir.”

"AMELİYAT SONRASINDA BUNLARI YAPMAKTAN KAÇININ"

Ameliyat sonrasında ki süreçten bahseden Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Katarakt ameliyatı sonrası genellikle hızlı bir iyileşme süreci yaşanır" dedi. Op. Bülbül, İlk bir ay bazı damlalar kullanıldığını ekleyerek ,ilk bir hafta göz ovuşturulmamalı, su ile yıkanmamalı, peçete ile göz içine dokunup temizlenmemeli" vurgusunu yaptı.

1 hafta sonra çoğu hasta günlük yaşantısına dönebilir diyen Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Görme netliği, kataraktın yoğunluğuna ve hastanın yaşına göre değişmek ile beraber birkaç gün ile 1-2 hafta içinde netleşiyor" ifadesini kullandı.

"GÖZDE BU SORUNLARI YAŞIYORSANIZ MUTLAKA BİR GÖZ HASTALIKLARI UZMANINA BAŞVURUN"

Göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Bülbül, "Katarakt, görmeyi yavaş yavaş çalan, ama zamanında müdahale edildiğinde başarıyla tedavi edilen bir hastalıktır. Göz muayenelerinizi ihmal etmeyin. Gözde buğulanma, ışık hassasiyeti veya görme kaybı yaşıyorsanız mutlaka bize veya bir göz hastalıkları uzmanına başvurmayı unutmayın" dedi.

" PUSULU DÜNYALARDAN BERRAK VE ŞEFFAF BİR DÜNYAYA GEÇMEK MÜMKÜN"

Op. Dr. Mustafa Bülbül, "Pusulu dünyalardan berrak ve şeffaf bir dünyaya geçmek mümkün. Unutmayalım ki gözlerimiz dünyaya açılan pencerimizdir; hayatı renkleriyle , netliği ile ve derinliği ile yaşamak herkesin hakkı. Katarakt bu pencereyi karatıyor ise çözümü artık birkaç dakikalık ameliyat kadar yakın" ifadesini kullandı. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!