Elazığ
03 Temmuz, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    39.90
  • EURO
    47.07
  • ALTIN
    4309.8
  • BIST
    10.189
  • BTC
    109398.88$

Sağlıkta Devrim: Bakan Memişoğlu’ndan 1 Yılda Büyük Atılım

Sağlıkta Devrim: Bakan Memişoğlu’ndan 1 Yılda Büyük Atılım
Sağlıkta Devrim: Bakan Memişoğlu’ndan 1 Yılda Büyük Atılım

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, göreve gelişinin birinci yılında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sağlık sisteminde son bir yılda gerçekleştirilen değişimleri ve yeni uygulamaları değerlendirdi. Bakan Memişoğlu, “Sağlık sistemimizin daha güçlü yarınları için bir dizi köklü değişikliğe imza attık.

Büyük sağlık ailemizle çok daha ötesini düşleyecek, ‘Küresel Sağlıkta Lider Türkiye’ hedefimiz için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, göreve gelişinin birinci yılında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sağlık sisteminde son bir yılda gerçekleştirilen değişimleri ve yeni uygulamaları değerlendirdi. Bakan Memişoğlu, “Sağlık sistemimizin daha güçlü yarınları için bir dizi köklü değişikliğe imza attık. Büyük sağlık ailemizle çok daha ötesini düşleyecek, ‘Küresel Sağlıkta Lider Türkiye’ hedefimiz için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YENİ SAĞLIK TESİSLERİ VE HİZMET GELİŞMELERİ

Temmuz 2024’ten bu yana 23 hastane, 6 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve 20 diğer sağlık tesisinin inşaatı tamamlandı. Deprem bölgesinde 18 hastane inşa edildi. Defne, İskenderun, Antakya, Payas, Erzin, Altınözü, Oğuzeli, Nurdağı, Türkoğlu, Nurhak, Kahramanmaraş ve Çelikhan’da acil durum hastaneleri hizmete açıldı. Ayrıca 11 yeni Sağlıklı Hayat Merkezi ve 158 Aile Sağlığı Merkezi hizmet vermeye başladı. Türkiye genelinde şu an toplam 290 Sağlıklı Hayat Merkezi ve 8.314 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti sunuluyor. Hekim sayısı ise yüzde 7 artarak 117.166’ya ulaştı.

BİREYSEL VE TOPLUMSAL SAĞLIK HİZMETLERİ

“Annelik Yolculuğu” mobil uygulamasıyla 1 milyon 282 bin 505 gebeye eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi. Anne Dostu Hastane sayısı 174’e yükseldi. “Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” programı kapsamında 81 ilde düzenlenen 116 etkinlikle 65 bin 559 öğrenciye ulaşıldı. Sağlıklı Hayat Akademisi eğitimlerine 30 bin kişi katıldı. 2024’te yaklaşık 450 milyon aile hekimliği başvurusu gerçekleşti. Aile hekimleri 56 milyonun üzerinde kronik hastalık taraması yaptı ve 5,6 milyon kişiye erken tanı konuldu. “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında 6,5 milyon kişinin boy ve kilosu ölçüldü.

AŞILAR VE TARAMA PROGRAMLARI

14 Nisan 2025’te altı bileşenli karma aşı uygulamasına geçildi. 2 Nisan 2025 itibarıyla gebelere TDAB aşısı uygulanmaya başlandı. 1 milyon 368 bin HPV-DNA taraması, 900 bin bebek ve 570 bin kişiye evlilik öncesi SMA taraması yapıldı. 10,2 milyon kişiye kanser taraması uygulanırken, 196 bin 800 şüpheli vaka teşhis merkezlerine yönlendirildi.

DİJİTALLEŞME VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Teleradyoloji sistemiyle MR görüntüleri 81 ilde uzaktan raporlanmaya başlandı. e-Nabız sistemi kullanıcı dostu olacak şekilde güncellendi. KETEM’lerde yapılan mamografi taramaları artık yapay zekâ ile analiz ediliyor ve bu kapsamda 1 milyon mamografi incelendi. TÜSEB tarafından yerli kalp-akciğer makinesi üretildi ve klinik çalışmaları başlatıldı.

SİSTEM DENETİMLERİ VE MHRS GELİŞMELERİ

19 ilde 206 hastane denetlendi. REDES sistemiyle 81 ilde dijital denetim süreci başlatıldı. 2.500 sağlık kuruluşunun kalite değerlendirmesi yapıldı. MHRS üzerinden randevu bekleyen kişi sayısı yüzde 80 oranında azaldı. 73 ilde aynı gün veya aynı hafta içinde tüm branşlarda randevu verilmeye başlandı.

SAĞLIK TURİZMİ VE EKONOMİK KATKILAR

Sağlık turizmi gelirleri 3 milyar doları aştı. 1 Temmuz 2024 ile 30 Haziran 2025 arasında 500 ilaç ruhsatlandırıldı. 2,5 milyar lira kamu tasarrufu sağlandı. Sağlık beyanlı yanıltıcı reklamlara 95 milyon lira ceza uygulandı.

YENİ HEDEFLER VE DÜZENLEMELER

Aile hekimine kayıtlı kişi sayısı 3.500 olarak belirlendi. Bu sayının 2028 yılına kadar 2.500’e düşürülmesi hedefleniyor. Akupunktur ve fitoterapi uygulamaları sisteme dahil edildi. Türkiye, DSÖ Avrupa Daimi Komite üyeliğine seçildi. 20 bilimsel komisyon kuruldu. MHRS sistemi üzerinden yürütülen çalışmalarla 80 yaş üstü ve yatağa bağımlı hastalar sağlık raporlarını evlerinden yenileyebiliyor. Aile sağlığı merkezlerinden özel sağlık raporlarının düşük ücretle alınması sağlandı. TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle sağlık sistemi genelinde organ bağışı, tıbbi cihazlar, ilaç tedariği, aldatıcı reklamlar ve sağlık bilişim sistemlerini içeren kapsamlı değişiklikler planlanıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!