Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bülbül, Şaşılığın hem çocukluk çağında hem de yetişkinlerde çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğine değinerek, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.
Haber: İrem Yılmaz
Şaşılık, iki gözün birbiriyle paralel olamaması durumudur diyen Op. Dr. Mustafa Bülbül, “Gözlerden biri düz bakarken, diğeri sağa, sola, yukarı ya da aşağıya kayabilir. Bu kayma sürekli olabilir ya da sadece yorgunluk, stres veya hastalık dönemlerinde ortaya çıkabilir” vurgusunu yaptı.
“YETİŞKİN BİREYLERDE DE ÇEŞİTLİ NEDENLERLE SONRADAN GELİŞEBİLİR”
Sıklıkla çocukluk çağında fark edilebileceğine değinen Op. Dr. Bülbül, yetişkin bireylerde de çeşitli nedenlerle sonradan gelişebileceğini söyledi. Şaşılığın Hem estetik hem de fonksiyonel bir sorun olduğunu ifade eden Op. Dr. Mustafa Bülbül, şaşılık olan kişilerde, çift görme, baş ağrısı, derinlik algısında bozulma, göz yorgunluğu, sosyal ve psikolojik etkilenmeler gibi şikayetlerin görülebileceğini belirtti.
Şaşılığın neden olduğuna dair bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Bülbül, “Göz kaslarının dengesiz çalışması, kırma kusurları, sinirsel bozukluklar, Genetik yatkınlık, travmalar ve bazı sistemik hastalıklar nedeniyle şaşılık olabilir” dedi.
“ŞAŞILIK TEDAVİSİ MÜMKÜN”
Şaşılık tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Op. Dr. Mustafa Bülbül, “Şaşılık tedavisi kişiye özel planlanır” ifadesini kullandı. Op. Dr. Bülbül, tedavi seçenekleri arasında, gözlük ve kontakt lens kullanımı , göz egzersizleri, prizma camlar, botoks enjeksiyonu, cerrahi müdahale olduğunu belirtti.
“TEDAVİ EDİLMEZSE GÖRME KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR”
Şaşılığın sadece estetik bir sorun olmadığını hatırlatan Op. Dr. Mustafa Bülbül, Özellikle çocuklarda zamanında tedavi edilmezse, göz tembelliğine yol açabilir ve bu da kalıcı görme kayıplarına neden olabilir” dedi.
Op. Dr. Bülbül, “Gözlerinizde ya da çocuğunuzda bir kayma fark ettiğinizde, gecikmeden bir göz hekimine başvurmanın hayati bir önem taşıdığını vurguladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.