İşitme cihazı kullanımının, işitme problemi yaşayan her yaşta ki bireyler için hayati öneme sahip olduğunun önemini vurgulayan Uzm. Ody. Büşra Bayrak, işitme cihazı seçimi ve doğru kullanılmasına dair bilgilendirmelerde bulundu.
Haber: İrem Yılmaz
“İŞİTME CİHAZI SEÇİMİNİ BİRÇOK FAKTÖR ETKİLEMEKTEDİR”
İşitme cihazı seçimi tamamen kişiye özel olarak yapılmaktadır diyen Uzm. Ody. Büşra Bayrak, “İşitme cihazı seçimini birçok faktör etkilemektedir. İşitme kaybının derecesi, tipi, konfigürasyonu ve kişinin estetik kaygısı; işitme kayıplı bireyin yaşı, el- göz koordinasyonu ve ince motor becerileriişitme cihazı seçiminde etkili olan faktörlerdir.” dedi. Bayrak, “Aynı zamanda işitme cihazı uygulaması yapan kişinin de alanında uzman odyolog veya odyometrist olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir” vurgusunu yaptı.
“İŞİTME CİHAZI KULLANIMI HER YAŞ GRUBU İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR”
İşitme cihazı kullanımında yaşın çok önemli olduğunu belirten Uzm. Ody. Büşra Bayrak, “Her yaş grubuna özel olarak üretilen işitme cihazları mevcuttur. İşitme kayıplı bireye uygun seçilmiş işitme cihazı ve cihazın doğru ayarlanmış olması işitme kaybının olumsuz etkilerini en aza indirmek için her yaş grubu için çok önemlidir” ifadesini kullandı.
Bayrak “İşitme cihazı uygulaması için biz uzmanların önceliği olabildiğince erken dönemde işitme kaybının tanılanması ve erken dönemde cihazlandırılmasıdır. Özellikle pediatrik hasta grubunda bebeğin gelişimi, dil-konuşma ve iletişim becerilerinin oluşması için işitme kaybı tanısı koyulduğunda ilk 6 ay içinde işitme cihazı uygulaması kritik öneme sahiptir. Aynı şekilde araştırmalarda, geriatrik hasta gruplarında işitme kaybının Demans ve Alzheimer riskini arttırdığı belirtilmiştir. Bu nedenle işitme cihazı kullanımı her yaş grubu için hayati öneme sahiptir” dedi.
“DOĞRU YAPILMAYAN İŞİTME CİHAZI UYGULAMASI, KİŞİDE FAYDADAN ÇOK ZARARA NEDEN OLABİLİR”
İşitme cihazının kişiye ihtiyacı olan miktarda ses verdiği için uzun süreli kullanımlarda işitme kaybı açısından bir zararı olmadığını belirten Bayrak,” Sonuç olarak doğru şekilde ayarlanmış, temizliği ve bakımı yapılmış bir işitme cihazı uzun süreli kullanımda zararlı değil birçok yönden faydalıdır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi işitme cihazı seçimi kişinin kulak sağlığı için çok önemlidir. Doğru yapılmayan işitme cihazı uygulaması, kişide faydadan çok zarara neden olabilir. Örneğin kulak zarı perforasyonu (kulak zarı delinmesi) ve kulak enfeksiyonu olan kişiye kulak içi (completely in the canal/ CIC) diye isimlendirdiğimiz tamamen kulağın içerisinde yer alan işitme cihazı modellerini, kulak kanalının yeterli miktarda havalandırılamayacağını dolayısıyla da enfeksiyon riskini arttıracağını göz önünde bulundurarak bu kişilere kulak içi işitme cihazı uygulaması yapılması önerilmemektedir. Kişiye daha uygun farklı bir işitme cihazı uygulama ile yardımcı olunması gerekmektedir” ifadesini kullandı.
“KULAK ARKASI İŞİTME CİHAZLARINDA KULLANILAN KULAK KALIPLARI 6 AY SÜRE İLE DEĞİŞTİRİLMELİ”
İşitme cihazı kullanımının işitme kaybı tanısı almış her yaş grubu için uygun olduğunun altını çizen Uzm. Ody. Büşra Bayrak, “Çocuk hastalarımız için özel olarak üretilmiş pediatrik işitme cihazı modelleri mevcuttur. Bu işitme cihazları kilitli pil kapağı, ışıklı göstergeler gibi ebeveyn kontrolünü kolaylaştıranözelliklere, sesin doğallığı ve zorlu dinleme ortamlarında bile konuşmayı anlamayı sağlamak için özel programlara sahip işime cihazlarıdır” dedi. Bayrak, “Pediatrik işitme cihazları, genellikle kulak arkası (behind the ear/ BTE) ve daha büyük çocuklarda uygulanabilen hoparlör kulak içi (receiver in the canal/RIC) işitme cihazı modellerinden oluşmaktadır. Çocuk hastalarda kulak içi işitme cihazları dış kulak yolunun anatomik olarak değişiminin mümkün olması ve kulak kanalının dar olması nedeniyle önerilmemektedir. Ayrıca kulak arkası işitme cihazlarında kullanılan kulak kalıplarının ise en az 6 ay süre ile değiştirilmesi çocuk hastalar için önerilmektedir” ifadesini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.