Elazığ
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2429.3
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63811.03$

Aşk nedir?

25 Haziran 2023, Pazar 16:25

Aşk, sevginin bir üst noktası, aşırı ilgi ve bağlılık olarak tanımlanır. Bununla birlikte aşkın birçok çeşidi vardır. Örneğin tasavvuf edebiyatında ve divan şiirinde konu edinen aşk, ilahi aşktır. Karşı cinse duyulan aşırı sevgi ise beşeri ya da mecazi aşk olarak nitelendirilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan aşk kelimesi ''aşaka'' sözcüğünden türetilmiştir. Aşaka ise Arapçada sarmaşık anlamına gelir.
Aşk çeşitli coğrafyalarda ve kültürlerde farklı şekilde tanımlanmıştır. Örneğin tasavvuf edebiyatında aşk, ilahi ve mecazi aşk olarak ikiye ayrılır. Başta Fuzuli olmak üzere birçok divan şairine göre kainatın yaratılma sebebi aşktır.

İlim kesbiyle paye-i rifay
Bir hayal-i muhal imiş ancak
Aşk imiş her ne var alemde
İlim bir kıyl-ü kal imiş ancak

Fuzuli'ye ait bu dörtlükte, aşk, kainatın özü olarak nitelendirilir. Genel kanıya göre ise aşk, bir kişinin bir insana duyduğu aşırı sevgi ve bağlılık demektir. Aşkın diğer çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Platonik aşk: Kişinin aşık olduğunu karşı tarafa söyleyemediği aşk.
Karşılıksız aşk: Kişinin duygularına karşılık bulamadığı aşk.
Aşk, derin bir duygusal bağ ve çekim gücü olarak tanımlanır. İki insan arasında romantik, tutkulu ve bağlı bir ilişkiyi ifade eder.
Aşk, karşılıklı sevgi, saygı, sadakat, kabul ve bağlılık gibi duygusal bileşenleri içerir. Peki bilimsel anlamda aşk nedir, nasıl aşık olunur? Aşk sadece bölgesel olarak ortaya çıkmaz, insanın olduğu her yerde aşk vardır. Simonnet ve Courtin ise aşk duygu, evlilik cinsellik isterseniz ise çocuk doğurma olarak ifade etmiştir. Böylece modern aile kavramı da ortaya çıkmıştır.
Avcı ve toplayıcı toplumlarda sürekli yürüyen ve bir arayış içinde olan insanlar bir gün tarımı, hayvancılığı, köyleri keşfetti. Bu tür durumlarda ise toplumsal bir iş bölümü de ortaya çıktı. Özel mülkiyet, mücadele, savaş, iktidar, hiyerarşi vs… Önceden toplumlarda erkekler kadınlarla en fazla üç gün vakit geçirirlerdi, bu üç günlük beraberlik onların birbirlerini daha kolay tanımlarına yardımcı oluyordu.
Böylece birbirlerini seçmeden ya da tercih etmeden önce özelliklerini de görmüş oluyorlardı. Böylece kadın meta olarak algılanmaktan çıktı. Bundan ziyade ortak bir paydada buluşulacak bir insan olarak görülmesi de oldukça önemli bir konu olduMalların sahipliği üzerine başlatılan sözleşmeler bir süre sonra insan ilişkileri için de geçerli olmaya başladı. Böylece kadın ve erkek ilişkilerine bir sınır çizdi. Kadın ve erkeğin rolleri daha farklı hale geldi. Dinlerin ortaya çıkmasıyla arzu günah oldu. Bu durum ise cinselliğin bastırılmasına neden oldu.

PEKİ YA AŞK NEDİR?
+Peki ya aşk nedir sence ?-Abartı.Biyokimyasal olarak yüksek miktarda çikolata yemekten hiçbir farkı yok.
şeytanın avukatı filminden” izleyenler bilir.büyük kararlar öncesinde,kulağımın kenarından usul usul fısıldayan kendi “şeytanıml” tartışırken aşk nedir diye kendi kendimi yer bitiririm.
“Aşk… Aşk bir harakettir!” Max Scheler’in aşka yönelik diğer bir düşüncesi tam olarak bu cümlede gizli. Çoğu insanı tek taraflı gördüğümüzü ancak insan sevdiği kişiyi bir kez ona uygun gelen ışıkta görürse tüm dikkatini ona yöneltip harekete geçiyor şeklinde belirtiyor. Sevgilin özelliklerin ön planda olmadığını, insanın önce özellikleri bilip ona göre aşık olup olmayacağının söz konusu olmadığını söylüyor. Bunların tam tersine, aşık olunduğu için gözler o yöne çevrildiğini ve sevgiliyi görmeyi öğrenmenin yolunu açıklıyor.

Peki ya sizce aşk nedir?

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa
    27-06-2023 15:46

    Gazeteniz yorumları yayımlamıyor sayın yazar. O yüzden sorunuza cevap versek te bir anlam ifade etmiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.