Elazığ
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2433.9
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    64175.26$

DEĞERLİ BİR DUYGU “GÜVEN”

27 Ağustos 2023, Pazar 15:01

 

Güven insanlara özgü önemli değerlerdendir. Çevresindeki insanlara, arkadaşlarına, dostlarına ve ailesine karşı alabileceği önemli duygudur. Hayatın getirileri arasında çeşitli zorluklar olmasına rağmen güven duygusu insanın en büyük yardımcısı olur.

Hayatımız boyunca çeşitli kararlar alarak hareket ederiz. İletişim içinde olup duygularımızı ve düşüncelerimizi karşı tarafa yansıtırız. Babamız, kardeşimiz, annemiz, eşimiz veya arkadaşlarımız arasındaki bağlar güven duygusu ile olur. İnsanlar arasındaki ilişkinin sağlamlaşarak kararlar alınmasında yardımcı olur. Güven duygusu ilişkilerin temelini oluşturarak oluşabilecek sorunların önüne geçer. Birisinin güvenini kazanmış birisinin iler ide yaşayacağı sorunları daha kolaylıkla aşabileceği gerçektir. İnsanlara farklı duygular sağlayarak rahatlamalarındaki en büyük etkendir. Hayatta başarıya ulaşmak için bazen güvenmek gerekir, güvenmeyen kişiler yalnız kalacağı bilinmelidir.

Güven duygusu herkese karşı duyulmaz, yakınımızdakilere ve bizim için bir şeyler yapanlara duyulur. İnsanlar güvenmediği kişilere yakınlık gösteremezler. Güvendikleri insanlar aralarındaki bağları kuvvetlendirerek güvenlerini gösterirler. Bir insana bir kere yanlış yapıldığı zaman içine şüphe düşerek güven duygusunu kaybetmesine neden olur. Mevlana Hazretlerinin söylediği güven sözleri hepimizin dostluğun ve insanlara olan güveni tekrar gözden geçirmemizi sağlamıştır. İnsanlar nasıl güveneceğini gösteren nelere dikkat etmeniz gerekenleri anlatan sözlerdir. Güvenmek önemlidir özellikle güveneceğiniz kişiyi bildikten sonra her şey ortaya çıkmaktadır.

Mevlana ise şu güzel sözler ile güveni tanımlamış….

Güvendiğiniz dağlara karlar yağdığında en güzel çare, dağ ile karı baş başa bırak.

İstediğin kadar inançlıyım de namaz kıl, sadaka ver. Umut verip, güven aşılayıp da yarı yolda bıraktığın insanın gönül sadakasını her iki dünyada da veremezsin.

Hayatının gidişi, Hz. Muhammed’in sünnetinden sapmasın. Onu bırakma! Aklına ve hünerine az güven!

İnsanlara güveniyorsan bırak onlarda sana güvensin.

Başkalarının güvenini kazanmak için mutlaka karşındakine güvenmelisin.

Güvenirsen onlarda sana güvenir.

Güven karşılıklı olan hislerdendir.

Güvenirsen güvenirler, karşındakine her zaman güven ver.

Güven, insanların birbirlerine karşı dürüst ve sadık davranışlar sergilemeleri sayesinde, insanlar arasındaki iletişim ve ilişkiler daha iyi olur. İnsanların birbirlerine olan güvenleri, onların birbirlerine daha iyi anlayarak ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşayarak daha mutlu ve huzurlu bir toplum oluşturmalarına yardımcı olur.

Güven duygusu için rahat bi şekilde kendini ona emanet edebileceğin yanında veya yakınlarında kendini patlamaya hazır bi bombanın yanındaymış gibi tetikte değilde olduğunuz gibi rahat hissettiğiniz her şeye karşı duyulabilir.Bir insana güvenmek elbetteki onunla olan ilişkinizi olumlu etkiler.Yanınızda merak etme o benden ondan sır çıkmaz diyebileceğiniz bir insanı kim istemez ki.İnsan doğası olarak başımıza gelen iyi yada kötü olayları ya kendi içimize atar kendi içimizde yaşarız ama ipucu vereyim genelde böyle insanlar kendinden başka kimseye güvenmezler ya da kimseye güvenmemeleri gerektiğini malesef ki acı yollarla öğrenmişlerdir ya da gerçekten güvendiğimiz birine anlatırız.İlk tanışma esnasına bakalım mesela .Sana dış görünüş açısından bile güven veren insanlar vardır.Sen ondan ilk karşılaşmada pozitif elektrik alıyorsan ilişki de o yönde pozitif olarak ilerleyecektir .Sonuç olarak güven duygusu insan ilişkilerinde ki önemli etkenlerden birisidir.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.