Elazığ
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63341.422$

SOSYAL MEDYA TEŞKİLATI

17 Temmuz 2023, Pazartesi 15:33

  Teknoloji aslı itibari ile müthiş derecede etkili bir silah. Olumlu anlamda kullanıldığında iletişim sağlayabilmenize katkısı sonsuz diyebilirim. Başka kıtalarda yaşayan insanlar ile anında görüntülü iletişim kurabiliyorsunuz. Düşünsenize bundan yüz yıl önce yaşayan kişiler bu devirleri görse ne kadar şaşırırlar değil mi? Görsel ya da işitsel teknoloji ile faydalanabilecek olanaklar oldukça fazla. Bu da hayatımızı kolaylaştırıyor kuşkusuz.

        Yararları sayılmakla bitmeyecek teknolojinin elbette olumsuz yanları da çok fazla. Kullanım alanlarına göre bakarsak, kötü amaçla kullanıma da oldukça elverişli olduğunu görürüz. Bu anlamda aslında üzerinde durmak istediğim konu internet teknolojisi. Saniyeler içinde dünyanın tüm kütüphaneleri önünüzde. Birkaç dakika içinde istediğiniz bir toplantının içindesiniz. Sanatsal faaliyetlerinizi sergilemek için eşsiz bir mecra. Bu saydıklarım nimetleri tabi.

     Şu zaman dilimi içerisinde bizlerin, interneti en fazla kullanma payımız herhalde sosyal medyaya ait. Bu, internet kullanımının bir kolu sadece. Fakat kullanım açısından en etkili olanı, en yoğun seçileni sanırım. Öyle ki aramızda sosyal medya kullanmayan neredeyse yok gibi. Fotoğraf, video, yazı paylaşımı ve sanatsal – sporsal faaliyetler paylaşımı için, paylaşılanları takip etmek için, her gün zaman ayırdığımız bir etkinlik haline gelmiş durumda. Neredeyse yemek yemek, su içmek gibi bir hal aldı. Her birimizin paylaşımlarında kendimizle alakalı bilgiler mevcut. Çünkü bir nevi günlüğümüz gibi oldu. Bazen aşırıya kaçıyor, bazen daha sade bir çerçevede yol alıyoruz bu medyada. Duygulanıp paylaştığımız bir şarkı oluyor bu bazen. Bazen de en sevdiğimiz anları paylaşma isteği ile başvurduğumuz bir mecra tabi.

      Aslında bize günlük hayat içerisinde ipuçları veren bir etkinlik de sosyal medya. Malum, paylaşımları görebilmek için arkadaş listeleri var. Arkadaşına bakıp kişinin kim olduğuna karar verilir değil mi? Kişi, etrafındaki beş on kişinin ortalamasıydı çünkü. Arkadaş listesi dediğime bakmayın. Akraba, eş dost, tanıdık, hatta yabancılar da sizi takibe alabiliyor. Bu anlamda bilinçli kullanım oldukça önemli. Kişilerle alakalı bilgi edinmek önemli ve bunun için sosyal medyalarına baktığınızda fikir edinebiliyorsunuz kabaca. Önyargısız bu tabi ki, çünkü kişinin aynası oluyor aslında; ilgilendiği spor dalını paylaşan da var, sanatsal faaliyetini, kişisel gelişim fikirlerini paylaşanlar da… Okuduğu kitapları paylaşanlar da var, seyahat ettiği ülkeleri gösterenler de.

       Bu anlamda tanımadığımız insanları takip etmek ya da onlar tarafından takip edilmek tehlike de arz edebiliyor. Bu sebeple özellikle gençlerin ve bayanların dikkatli olması gerekiyor. Keza kötü niyetli insanların sosyal medyayı kötü amaçlarına araç olarak kullandığını biliyoruz. Çok dikkatli olmak gerek; profillerde tanımadığı yüzlerce insanları, kadınları erkekleri takip edenler var. Tanımadığı kadınları ya da erkekleri neden takip ederler? Eğer tanıdığı insanları takip ediyorsa; ailesi, sülalesi, iş arkadaşları, eyvallah. Her yaştan kadın var ya da erkek. Bir insan neden hiç tanımadığı bir kadını takip eder mesela? Hiç tanımadığı bir kadın ya da erkek, diyelim ki, başka şehirde ya da ne bileyim kendi memleketinde oturuyor da olsa, sizce onun ne yaptığını niye merak ediyorlar mesela? Neden? Avcı onlar… Mutlak surette bir av durumu var. İfade etmekte zorlandığım durumları seçici kelimelerle aktarmaya çalışıyorum.

    Çalışma hayatlarımızdan, günlük yaşantılarımızdan, görüp duyup şahit olduğumuz durumlardan anlaşılan o ki; kadın olsun erkek olsun, kazanç sağlama alanı olarak görüyorlar. Erkekler kadınları, kadınlar erkekleri kandırma, menfaat sağlama peşindeler. Üzülerek şahit olduğumuz durumlardan anlaşılan o ki; helal kazanç artık insanlara zor gelmeye başlamış olmalı ki, bunu bir fırsat haline çevirmişler. Hiç tanımadığı kişilerle bu medya üzerinden tanışıp ertesi gün yanına varan genç kızlar, tanımadığı kadınları etkileme çabasında olan sahtekârlar, kendi tabiri ile dolandırıcılar boy boy gezmekte. Teşkilat diyebilirim bu sisteme. Bu sebepledir ki internetin, özellikle sosyal medya kullanımının çok dikkatli şekilde elde tutuluyor olması elzemdir. Her birey önce bu anlamda kendini tartmalı, dikkatle bu konuyu düşünmeli ve en önemlisi yakın çevresinde bulunanları bu konu ile alakalı mutlaka bilinçlendirmelidir. Kendi kızlarımızı, eşlerimizi, kardeşlerimizi mutlaka uyarmalıyız. Sosyal medyayı yeni dolandırıcılık şekli haline getiren kötü niyetli insanlar iş maddiyata geldiğinde her türlü duygusal veriyi malzeme olarak kullanma yetisine sahipler. Düşman, tehlike artık sadece sokaklarda, değil. İnanın hepimizin artık evlerinde, odalarında. “Biraz da şunun parasını yiyeyim” diye utanmadan, övünerek bu işi yapan kişilerin, rahat söylemlerine günlük hayat içerisinde şahit oluyoruz ne yazık ki ve şahit oldukça ürperen benliğimiz ile bizi nasıl bir geleceğin beklediğini bir daha bir daha düşünmeden edemiyoruz.

    Bu denli kötü insanların bunu bir iş haline getirdiği günümüzde, gün geçmiyor ki kötü şeyler olmasın.   Bu yüzden anne babaların çok bilinçli olması gerekiyor. Çocuklar telefonu eline alıp odalarına çekildiklerinde türlü tehlikeler ile baş başa kalıyorlar, bunu asla unutmamak gerek. Yaşını başını almış nice erkek ya da bayanın bu mecrayı kötü niyetlerine alet ettikleri artık su götürmez bir gerçek. Size yaklaşmak isteyen insanların tanıdık olup olmadıklarına ve hatta takip listelerine mutlaka bakınız. Kendilerini mutlaka ele verecekleri şeyler ile karşılaşacaksınız. Bunları gençlere de öğretiniz. Bir yazıda okudum; yapılan araştırmaya göre, mutlaka uzak durulması gerekenleri madde madde sıralamışlardı: Kişi tanımadığı yüzlerce insanı takip ediyorsa, paylaşımları kötü yerlerdeki karelerse, günlük- kiralık daire hesaplarını, alkol mekanlarını takip ediyorlarsa, mutlaka uzak durmak lazım gelirmiş.

   İnsanoğlu olduğu yeri çok güzelleştirebiliyor da, çok çirkinleştirebiliyor da. Sanırım sosyal medya bu anlamda çokça tehlike saçan bir alan olmuş durumda. İnsanların kötü emellerini gerçekleştirmek için fink attığı bir sokak gibi. Bilinçli internet ve sosyal medya kullanımı ile bu tehlikenin önüne geçilebilir. İnsanlar atık gözlerinizin içine bakarak rahat rahat yalan söyleyebildiğine göre, düşünün ki bu sistemle ne kötülükler yapmazlar? Çoluk çocuğumuzu, kendimizi, arkadaş, ahbap ve dostlarımızı bu çirkin yüzlü ve çirkin kalpli, helal haram ayırımı bilmeyen sahtekar erkeklerden kadınlardan korumak için bilinçlenmeli ve bu konuda özellikle tecrübesiz gençleri gözetim altında tutmak gerekiyor.

  Her zaman söylediğimiz gibi hangi mecra olursa olsun, yüce yaradan yolumuzu güzel yürekli, merhametli, adaletli delikanlılarla hanım kardeşlerimiz ile karşılaştırsın. Kötülükte teşkilatlanmış insanlardan uzak, hayatımız, günümüz hayırlı insanlarla dolsun.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.